Дянков: Лихвите по кредитите падат до 2 - 3 месеца

Булфото
share

Много по - лесно ще бъде на следващото правителство и на следващия финансов министър, след като бе договорена новата лихва по еврооблигациите, каза в фита на Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той е категоричен, че това ще се отрази на българите, но те ще усетят това след 2 - 3 месеца, към средата на есента. По думите му, заради ще паднат лихвите на търговските банки, което би трябвало да се пренесе към домакинствата и малкия и среден бизнес.

Дянков заяви отново, че България покрива всички критерии за влизане в еврозоната. Той поясни обаче, че за момента няма смисъл страната ни да влиза в ИЕРЕМ 2, защото еврозоната започва да се разпада и вече не е финансово устойчива. Министърът добави, че Дания и Швеция също чакат да влязат в еврозоната, когато тя се стабилизира. Вицепремиерът уточни, че това са всъщност и държавите - Дания, Швеция и България, които са в изключително добро финансово състояние и покрива всички критерии.

"Социалистите като цяло са много зле с цифрите", коментира в студиото на Нова телевизия министър Дянков.

Относно рекордният скок на тока от 1 юли и социалните помощи, които получават домакинствата, министърът поясни, че България може да си го позволи. Помощите ще струват на страната ни тази година 11 млн. лв.

Водещи новини

Още новини