Борисов след отказа на ПП: Оптимист съм за контактните групи, вратата за разговори е отворена

Фейсбук
share

Оптимист съм за контактните групи. 

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който посети гард Вълчи дол и коментира отказа на "Продължаваме промяната" да участва в контактините групи. "Това е най-добрият им вариант. Аз ги разбирам. Само да кажа, че или не са ни разбрали, или се правят, че не са ни разбрали. Ние нито предлагаме коалиция, нито предлагаме каквато и да е форма на общуване извън това, което е полезно за държавата", категоричен бе той. 

От ПП са категорични: Ще бъдем опозиция, няма да влезем в коалиция на кражбата

"Контактните групи ще проработят. Вратата за разговори е отворена. Нормално е след избори всички да сме в различни настроения. Това, което народът показа е, че дава доверието си на ГЕРБ, но не каза ГЕРБ да управлява сам. Първата важна тема, по която ще се водят разговори е Украйна. От ПП много увъртат по темата за Украйна. Има и нещо двулично в отношенията им с БСП по тази тема", изтъкна Борисов. 

Борисов иска правителство: Плевнелиев и Соломон Паси ще водят преговорите

"Втората тема след Украйна е диверсификацията на газа. Виждате отношенията, когато президентът Ердоган вече няколко пъти говори вече за навлизане в Гърция. В нашия регион, като знаем и отношенията между Сърбия и Косово и заплахите между Русия и Украйна, трябва да имаме много гъвкаво правителство и парламент. ПП от тези въпроси избягаха и казаха, че са против закупуването на военни самолети. Ние не можем да се сърдим на президента Радев и сигурно си има предпочитания към марката самолети. Ние като правителство и партия заедно с нашите приятели от СДС сме категорични, че втората част от ескадрилата трябва да си е като първата - F-16", добави лидерът на ГЕРБ.  

Служебното правителство иска да купи 10 изтребителя "Грипен"

"Ако трябва да се заяждам, ще им кажа, че предизборната кампания свърши и ние можем да четем цифрите. Когато господин Василев говори за три процента дефицит и как държавата спести 4 млрд., ще отидем на четири процентен дефицит. Сиреч - в края на годината нищо друго не може да се прави, освен да отидем на 3% дефицит. Как нито един журналист не ги попита - предлагате предизборно толкова много мерки - само за бизнеса са от порядъка 2 млрд. А Маастрихстките критерии са до 3% за бизнеса. Аз съм готов да приема тяхната социална политика, но тогава вие ще се откажете да говорите, че ще се строят модерни пътища, мостове, пристанища, жп линии", обяви Борисов.

"Господин Петков казва, че не можели да направят обща парламентарна група с ДБ, защото това било подмяна на изборите и имали морал. А само преди два месеца той пазаруваше по лабораториите депутатите на ИТН. И още една абсолютна лъжа, коалицията им се разруши от това, че не можаха да си разделят парите. Гроздан Караджов излезе и каза, че със Слави Трифонов не могат да управляват с тези крадци. И им падна правителството. "ПП днес избягаха от важните неща", отбеляза Бойко Борисов.

"Аз съм против да се сатанизират хора, медии или този или онзи, защото там работят български журналисти. Сиреч - поуките трябва да са за всички", коментира Борисов скандала с изгонените от лидера на "Възраждане" журналисти. 

"Възраждане" гони журналисти и говори за нови избори

"Много харесах на "Да България" слогана: "Нека разумът да надделее, нека сме разумни". Народът показа, че иска да сме разумни и обединени. ДПС е партия, която във всичките неща, които изброиха днес ПП, ще ги подкрепим. Защо да не участват ДПС в контактните групи? Аз съм заявил, че коалиция се прави само със сестрински партии от евроатлантическия блок. Нашата пъпна връв е вързана с евроатлантическите партньори. Защото те ни вярват и знаят, че ГЕРБ е дясноцентристка партия. Мога да понеса всякакви удари, но не мога такъв да понеса - коалиция с "Възраждане". Ако от "Възраждане" искат да са в управлението, нека бъдат в управлението, само че да изпълняват програмата, която всички ще подпишем. Контактните групи могат да направят точно този списък от важни за хората, за България, за военната обстановка в Украйна неща, за да се гарантира след това сигурността на българското общество", завърши Бойко Борисов.

Водещи новини

Още новини