Пеевски внесе иск в американския съд, настоява да го извадят от списъка "Магнитски"

ДПС
share

След като беше санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“ през юни 2021г., депутатът от ДПС Делян Пеевски веднага заяви, че мотивите към тези санкции не отговарят на действителността и че ще предприеме всички действия за изчистване на името си, включително като ангажира американски адвокати.

През септември миналата година стана ясно, че процедурата по обжалване е задействана, като един от адвокатите на Пеевски – Кенет Нуненкамп, посочи, че производството вече е  висящо пред OFAC и пред Държавния департамент на САЩ и че ако същото завърши успешно, това би довело до премахване на санкциите по глобалния закон „Магнитски“.

Прокуратурата прекрати проверката по "Магнитски" срещу Пеевски

Проверка на „Стандарт“ в американската система за съдебни дела потвърди, че в началото на месец август тази година е стартирала съдебната част от това производство, като пред съда в окръг Колумбия (District Of Columbia District Court) е депозирана искова молба от името на Делян Пеевски и шестте негови дружества, които също бяха включени в санкционния списък. Делото е образувано на 6 август и все още не е насрочено, тъй като е на етап призоваване на страните, а искът е насочен срещу Държавния департамент, Министерството на финансите на САЩ и Службата за контрол на чуждестранните активи OFAC.

В исковата молба се потвърждава тезата на Делян Пеевски от последната една година, че липсват каквито и да било доказателства за негови неправомерни действия или участие в корупция. Сега става ясно, че и до настоящия момент такива не са били представени от американската администрация на „Morgan, Lewis & Bockius“ като негови представители, поради което искането до съда е същият да постанови окончателно отпадане на санкциите против Пеевски и дружествата в които има участие. Непредоставянето на доказателства, според американските адвокати, прави санкцията незаконосъобразна и нарушава правото на защита на Пеевски.

Водещи новини

Още новини