Румен Радев: България има амбицията процесът на модернизация на Въоръжените сили да води до трансфер на технологии

Пресцентър Президентство
share

България има амбицията процесът на модернизация на Въоръжените сили да не се свежда само до закупуване на отбранителна техника и оборудване, а да води до трансфер на технологии, който да стимулира българската отбранителна наука и индустрия. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представители на американската компания ”Локхийд Мартин”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава подчерта, че индустриалното сътрудничество и обменът на технологии стимулират производства с висока добавена стойност и създават перспективи за дългосрочно и устойчиво партньорство.

Румен Радев призова за решения, които да не допуснат България да загуби отбранителни способности след изтичането на летателните ресурси на изтребителите МиГ-29, предвид обявеното забавяне на доставката на закупените от страната ни изтребители F-16 Block 70.  Представителите на „Локхийд Мартин“ увериха, че компанията работи усилено за възстановяване на линията на производство след трудностите, предизвикани от пандемията. Те изразиха и готовността си да подкрепят българските Военновъздушни сили с експертиза за изграждане на необходимото наземно оборудване и за поддръжката на изтребителите F-16.

Румен Радев поздрави президента на САЩ Джо Байдън по случай Деня на независимостта – 4 юли

 

Водещи новини

Още новини