Томислав Дончев: Борисов се е оттеглил достатъчно, повече не бива

Novini.bg
share

Редно е първата политическа сила да сформира кабинет или да направи опит за такъв. Ние ще върнем мандата веднага, ако първият мандат е неуспешен. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова след консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев, предаде репортер на Novini.bg.

За нас парламентът трябва спешно да приема законите, които да гарантират устойчивост на държавата, стабилност, въпреки всички кризи. Това са законът за държавния бюджет, бюджетът на Държавното обществено осигуряване и бюджетът на НЗОК. Очакваме от Министерския съвет най-накрая да изпълни задълженията си и да внесе всички закони, които касаят изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Този план се забави с една година. Ако искаме да помогнем на държавата си, политиците трябва да работят като държавници, да осъзнаят, че сме в спирала от кризи и този парламент да направи каквото може, за да има спокойствие сред гражданите във всички секторни политики в следващите няколко месеца, заяви Атанасова.

Попитана има ли шанс от ГЕРБ да подкрепят правителство с мандат на друга партия в рамките на този парламент, тя каза: "Смятам, че е твърде рано да се правят каквито и да е прогнози. Ние сме в опозиция от първия ден на това Народно събрание. Тогава никой не искаше да говори с нас. Никой не иска да говори с нас и сега. В този смисъл въпросът изобщо не е съотносим към ГЕРБ".

И от БСП няма да отидат на консултации при президента

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев отговори на въпрос за твърденията, че Бойко Борисов може да се оттегли като лидер на ГЕРБ, с думите: "Достатъчно се е оттеглил, повече не бива да се оттегля".

Дончев смята, че трябва да се смени начинът, по който се прави политика, защото, по думите му, има политически сили, за които не е ясно за какво се борят. Според него въпросът е с каква цена ще бъде излъчено евентуално правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. То ще бъде слабо, безпомощно, смята зам.-председателят на ГЕРБ. 

Той поясни, че от ГЕРБ ще гласуват за връщане на хартиените бюлетини, ако предложението бъде внесено в парламента.

Томислав Дончев посочи, че от ГЕРБ отчитат днешното неявяване на консултациите на "Продължаваме промяната" и БСП като неуважение на институциите.

 


 

Водещи новини

Още новини