Петков: Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец!

Булфото, архив
share

Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец. Тези, които са го правили по-рано, рано или късно ще стигнат до реално правосъдие. Това заяви от парламентарната трибуна  премиерът Кирил Петков в реч пред депутатите в Народното събрание.

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 687

Той цитира мотивите на опозицията за искането на вота на недоверие и призова за разум. Премиерът опроверга и всеки един от тях, като се усъмни за реалните причини за внесения от ГЕРБ вот. 

НА ЖИВО: Депутатите обсъждат вота на недоверие към кабинета "Петков"

„С тези мотиви вие утре трябва да направите решение и имате реалния шанс да вкарате държавата в политическа криза по време на война“, каза Кирил Петков.

Той се обърна и към депутатите от „Има такъв народ“ „Много от вас са влезли с чисти цели и помисли и не сте предполагали, че вашите лидери ще оставят България на произвола в този критичен момент“, каза Петков.

„Сетете се за вашата клетва като народни представители. Там няма Слави Трифонов, там няма г-н Борисов, нито Доган, нито Митрофанова. Вие се заклехте в името на България. Нека тази клетва ви води във вашето решение“, допълни премиерът.

Кирил Петков отхвърли всички мотиви за вота на недоверие и ги опроверга. Той подчерта, че в ГЕРБ са наясно, че тъкмо цените на енергоизточниците са причина за привнесената в страната инфлация, но съзнателно го премълчават.

Радостин Василев: Не водя преговори, колегите са много уплашени

Петков отчете, че правителството е успяло да осигури помощ за гражданите и бизнеса помищи, удържайки дефицита до 4.1 %, а държавният дълг намалява, като по данни на "Евростат" България е третата държава в ЕС с най-нисък дълг. Министър-председателят определи като невярно твърдението, че държавата е останала без пари и посочи, че в резерва има 9.3 мрлд. лв. и припомни, че авторитетни финансови институции като "Фич" и "Стандарт енд пуурс" дават положителен кредитен рейтинг на страната ни.

Премиерът Кирил Петков бе категоричен, че мотивите на ГЕРБ не са реалната причина за внесения вот на недоверие. Министър-председателят отбеляза още, че растежът на България за първото тримесечие е 4% и дори е по-висок от този на Германия, който е 3.7%. 

Сабрутев: Премиерът иска България да продължи своето развитие, а не да се върне 20 години назад

„Увеличихме минималната работна заплата от 670 на 710 лв. Подкрепихме младите семейства с допълнително данъчно облекчение. За първи път имаме безплатни ясли и детски градини. Продължихме програмата „Отново заедно“. Вдигнахме минималната пенсия от 300 до 370, при актуализация тя ще стане 467 лв. Това е 55% увеличение в рамките на година, което не се е случвало в последните 12 години. Средната учителска заплата ще е с 25% повече от средната в страната. Осигурихме достойно възнаграждение за лекарите – основна заплата 2000 лв., а за медицинска сестра 1 500 лв“, изброи Кирил Петков.

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 687

Водещи новини

Още новини