Лични нападки белязаха дебатите по вота на недоверие! Гласуват го утре в 19.10 часа

  • 21 юни 2022 19:05

  • 13132
  • 60
Лични нападки белязаха дебатите по вота на недоверие! Гласуват го утре в 19.10 часа
© Novini.bg

На извънредно парламентарно заседание депутатите обсъдиха вота на недоверие към кабинета „Петков“. 

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 685

Ива Митева: Ще гласувам "За" вота на недоверие

Той бе внесен от ГЕРБ-СДС и подкрепен от ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Причината - провал във финансовата и икономическата политика на страната. 

Дебатите продължиха 8 часа и приключиха малко след 19.00 часа, като бяха белязани от много личностни нападки. 

Гласуването на вота трябва да бъде не по-рано 24 ч., считано от края на разискванията в зала. Поради тази причина председателстващият заседанието Мирослав Иванов обяви, че насрочва извънредно заседание на НС, което ще се проведе утре от 19.10 часа и ще има само една точка - гласуване на вота на недоверие. 

През целия ден се провеждаха и демонстрации в подкрепа на и против правителството.

Вицепремиерът Асен Василев коментира, че дали вотът на недоверие ще мине, зависи от съвестта на шестима човека. Към момента гласовете в парламента за вота на недоверие са 125, което е достатъчно правителството да падне. 115 са гласовете в подкрепа на кабинета "Петков" заедно с отцепилите се депутати от ИТН, 6 гласа не достигат засега, за да се обърне вотът. При успех на вота ще се направи нов опит за формиране на кабинет в рамките на този парламент с мандат на "Продължаваме промяната". Ако не се състави правителство, вторият мандат за това ще получи ГЕРБ, а при неуспех и от тяхна страна, президентът връчва трети мандат на избрана от него политическа сила в Народното събрание.

Асен Василев: От съвестта на шест човека зависи вотът на недоверие

Заседанието започна с кворум от 195 народни представители. В залата бе почти целият кабинет. Отсъстваха двама от министрите на "Има такъв народ" в оставка - Теодора Генчовска и Гроздан Караджов, който се появи на по-късен етап и говори от парламентарната трибуна.

Изпълняващият длъжността председател на НС Мирослав Иванов призова всички в залата да дадат добър пример, като покажат, че демокрацията и духът на парламентаризма в България са живи. „Нека днес аргументите да победят политиканстването“, добави той.

Иванов предупреди народните представители да се разграничат от език на омразата, непристойно поведение и физически сблъсъци, защото правилникът на парламента ще се прилага в цялата му строгост. 

„Всеки от нас тук е изпратен, за да служи на обществото. Напоследък, когато говорим свободно и се придържаме към фактите, сме мафиоти. От вчера и президентът е част от мафията. Изведнъж и той е ГЕРБ и ДПС. Защо ли? Защото е свободен, независим и казва истината. Понеже грозната истина не се харесва на Кирил Петков и Асен Василев, затова и президентът е част от мафията“, каза в декларация депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Той критикува назначенията в правителството и съдебната реформа, както и френското предложение за Република Северна Македония. „Френското предложение има за цел да изчисти съвестта на Кирил Петков. Къде е българското предложение? Или е по-важно Макрон да победи?“, попита Балабанов от парламентарната трибуна.

Депутатът се обърна и към бившите си колеги от ИТН, които сега са независими депутати. „Тези днес, които стоят на последния ред, не предадоха Слави Трифонов, нито мен, нито Тошко Йорданов, нито Ива Митева. Те предадоха България“, каза той.

"Макар че това правителство заслужава да получи вот на недоверие за цялостната му политика, решихме да акцентираме върху най-големия му провал – неадекватно провежданата финансово-икономическа политика", заяви от парламентарната трибуна Кирил Ананиев от ГЕРБ. 

По думите му провежданата от правителството фискална политика е с предизборен характер. "Истинските нужди на обществото са неглижирани, както и необходимостта държавата да остане финансово стабилна. Затова ние считаме, че политиката на правителството в сферата на публичните финанси представлява заплаха за финансовата сигурност, а оттам и за националната сигурност", посочи Кирил Ананиев. 

Премиерът Кирил Петков бе категоричен, че мотивите на ГЕРБ не са реалната причина за внесения вот на недоверие. Той опроверга всеки един от тях и подчерта, че твърдението, че хазната е останала без пари е абсолютно невярно. Министър-председателят отбеляза още, че растежът на България за първото тримесечие е 4% и дори е по-висок от този на Германия, който е 3.7%. 

„Увеличихме минималната работна заплата от 670 на 710 лв. Подкрепихме младите семейства с допълнително данъчно облекчение. За първи път имаме безплатни ясли и детски градини. Продължихме програмата „Отново заедно“. Вдигнахме минималната пенсия от 300 до 370, при актуализация тя ще стане 467 лв. Това е 55% увеличение в рамките на година, което не се е случвало в последните 12 години. Средната учителска заплата ще е с 25% повече от средната в страната. Осигурихме достойно възнаграждение за лекарите – основна заплата 2000 лв., а за медицинска сестра 1 500 лв“, изброи Кирил Петков.

"Мотивите за вота са нескопосани. Трябваше да изберете друга тема", обърна се вицепремиерът Асен Василев към Кирил Ананиев.

"Изправени сме пред един вот на недоверие на настоящото правителство. В историята знаем, че нито един вот на недоверие досега не е бил успешен. Да помислим за обстановката, в която разглеждаме настоящия вот на недоверие и какво можем да постигнем с политическата нестабилност, която неизбежно бихме предизвикали, ако вотът бъде успешен. Да помислим добре ли е да хвърлим държавата си в политическа криза в момент, в който на територията на нашия континент се води война. Полезно ли е за държавата да я хвърлим в поредни предсрочни парламентарни избори със съмнителен потенциал да произведат ясно мнозинство? А ще бъде ли отговорно да оставим държавата без работещ парламент", запита от парламентарната трибуна Никола Минчев.

Скандал разтресе залата, след като Асен Василев се обърна към опозицията за актуализацията на бюджета с: Предлагате ни философия "Да го ду*ат бедните". Председателстващият заседанието Мирослав Иванов направи забележка на вицепремиера. От ДПС, ГЕРБ и "Възраждане" се възмутиха, последваха реплики от място. 

Искрен Митев защити Василев: "Цинизъм е да не гласувате актуализацията на бюджета за бедните", каза той.

Любомир Каримански от "Има такъв народ" обвини "Продължаваме промяната", че не са спазили коалиционното споразумение. Той акцентира на записаното в споразумението обещание за "Премахване на 100 пречки за 100 дни" и попита колко от тях са изпълнени на седмия месец от началото на управлението. Вицепремиерът Калина Костантинова и министърът по е-управление Божидар Божанов отхвърлиха упреците и заявиха, че почти по всички от посочените от Каримански точки се работи и вече има първи резултати. 

Бившият социален министър Деница Сачева излезе на трибуната и обяви, че Асен Василев е най-емоционалният финансов министър, който българската политика познава.

Той отговори: „Може би сте права, че съм по-емоционален финансов министър, но когато става въпрос за българските граждани и най-уязвимите групи, няма как да не съм емоционален. Извиних се за грубото изказване, но ви приканвам да се извините за грубата политика, която сте водили 12 години. 2009 г. ГЕРБ идва на власт. Минималната пенсия е 136 лв. На 31 март 2021 г. ГЕРБ си отива от власт. Минималната пенсия е 300 лв.

Спор между настоящия образователен министър - Николай Денков, и бившия му колега - Красимир Вълчев от ГЕРБ, се разрази в пленарна зала. 

"Очаквах днес да бъде много бурно, динамично, тъй като се внася вот за недоверие към правителството. Оказва се, че няма какво да кажете или когато ви се отговори, нямате какво да допълните", посочи Денков, като изброи какво е постигнал кабинетът "Петков" за 6 месеца в сектор "Образование". 

Вълчев му отговори: "Имаме какво да кажем, но нямаме възможност да говорим неограничено като министрите", каза бившият министър на образованието, като поздрави сегашния си колега за някои от направените неща, но поясни, че част от тях са стартирали реализирането си по-рано. 

Денков: Оказва се, че вотът на недоверие е без доводи

„Мисля, че не е добре да се състезаваме кой какво е започнал. Когато влязох в министерството, имаше концепция за този електронен облак. Тя не беше достатъчно добра, преработихме я, подготвихме и направихме обществена поръчка. Да, вие нямахте инфлация, нямахте и война. „Стига с тази война“ - по-цинично изказване днес не съм чувал. Поне книжки да бяхте прочели, за да знаете какво означава войната. Не, не сте чели“, отговори Денков, след като от място се чу провикване: "Стига с тази война". 

„Нашите причини за вота на недоверие са лоша финансова политика и нарушение на коалиционното споразумение по темата РСМ. По отношение на РСМ, беше нарушено коалиционното споразумение. Нашето оттегляне от доверието към това правителство е заради двама човека: Кирил Петков и Асен Василев“, каза Тошко Йорданов от ИТН.

„Искате да свалите това правителство, защото сме качили пенсиите до 467 лв. Това било инфлационно, защото заплатите на лекарите не трябвали да са 2 000 лв., защото и това било проинфлационно. Защото 13-те милиарда били дошли, но закъснели, въпреки че в момента бяхме поздравени за най-добрия и зелен План за възстановяване и развитие. Защото в последните няколко месеца трябва да ви се извиним, че световните борси са качили с 55% цената на петрола“, заяви иронично премиерът Кирил Петков, след като разискванията по вота на недоверие продължаваха вече около 4 часа.

Петков: Истинската причина за вота на недоверие са четирима човека, които дори не са в залата

"Утре ще пристигнат есемеси от четирима души: от г-н Борисов, който се притеснява, че ще го застигне правосъдието, от г-н Пеевски, който се притеснява, че милиардите няма да стигнат до фирмите му, от г-жа Митрофанова и от г-н Слави Трифонов", обърна се към депутатите премиерът. Той призова народните представители да не се подчиняват на съобщения, а на съвестта си.

Градусът на напрежение в пленарната зала се повиши и дискусията премина в лични нападки между Асен Василев и Тома Биков.  "Спомням си една ваша книга "Карикатура на диктатор" за Бойко Борисов. Само един въпрос имам: как станахте карикатура на този диктатор?".

Василев към Тома Биков: Как станахте карикатура на този диктатор Бойко Борисов?

"Имате слабо чувство за хумор, не го използвайте", посъветва го в отговор Биков. Той обясни, че не става дума за книга, а за статия и допълни, че започнал да симпатизира на Бойко Борисов във времето, когато коалиционният партньор на "Продължаваме промяната" БСП е управлявал с кабинета "Орешарски" през 2013 - 2014 г.

Регионалният министър на ИТН в оставка Гроздан Караджов настоя, че по негов адрес се говорят лъжи за исканите пари. По думите му, премиерът Петков е казал: „Знаеш ли защо искаме проверки от парламента за разходите за текущи ремонти и поддръжка? Не е защото не ти вярвам. Не искам, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите". "Ето това е истината за вашия прословут контрол, прословута корупция в МРРБ и всичко. Това е истината защо бе целият този театър пред Народното събрание. Защо? Защото ви е страх от служебен кабинет ли? Да влезе утре, който иска ревизор, да ме проверява. Да не би вас да ви е страх?", запита той.

След това изказване ПГ на ГЕРБ започна да скандира "Мафия" в пленарна зала. 

"Двойният стандарт е този, който сложи прът в колелото на коалицията и вие не го разбрахте", обърна се той към премиера. "Отношението към "Има такъв народ" като към трето качество хора доведе до този срив", допълни той. 

Премиерът: Стилът на Слави е да играе силово и да не му пука какви ще са последствията за народа

Отговорът на Кирил Петков не закъсня. Той незабавно взе думата. "Знаете ли как това правителство може да бъде най-стабилното в историята ни? С няколко много бързи хода. Първо – плащаме 3 милиарда и 900 милиона на г-н Караджов с неговите 40% оценка в скритите стаи на МРРБ. Веднага Тошко Йорданов забравя за РСМ. Втора стъпка – г-н Борисов звъни по телефона и му казваме – ще се разберем, няма да ви разследваме. Дясната страна млъква (бел.ред. ПГ на ГЕРБ), а отляво за ДПС единственото, за което не трябва да се говори, е "Магнитски". Там е големият страх. Когато питах Слави Трифонов защо 40%, той каза: „Ти нямаш проблем с г-н Караджов, а с мен, защото г-н Караджов е просто един брокер“.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обвини управляващите в непочтеност, като се позова на разказаното от Гроздан Караджов за личния му разговор с премиера и репликата "оня в отсрещната сграда" по адрес на президента Румен Радев. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че Народното събрание е изчерпало моралния си мандат и трябва да върви към предсрочни избори.

Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова нарече "неоснователна претенция" искания вот за провал на икономическата политика. Според нея няколкочасовите обсъждания са показали на повечето от депутатите и българските граждани, че става дума "за едни пари, а не за морал и принципи".

"Аз не постъпих като колегите от "Има такъв народ" - да извивам ръцете на премиера да отпуска още пари и да ги наливам в бездънната каца на корупцията, а извиках Сметната палата и Агенцията за финансов надзор", заяви Нинова.

Земеделският министър Иван Иванов нарече рисков и неразумен опита на опозицията да свали Министерския съвет.

Елисавета Белобрадова от "Демократична България" акцентира на това, че при падане на правителството и нови предсрочни избори законодателният процес ще спре.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
13132 60

Свързани новини

Коментари 60

Добави коментар

2022.06.22 | 03:56

60
UTC 0 = GMT +3 Почва рол-бек UTC 0 = текущо UTC 3 = Гууд Морнинг Бугъря - вулфменджак , Ае-Еф-Ен : стил он лайн ? Гууд музик ! Слави енд Стрийпкойн Комбо , ВайрусЕкс Тошко ! Бийрхаус - Аутдор . you know @ ?

2022.06.22 | 03:27

59
Жело Желева - Дъщеря дава следната сигнализация за пристигащите : Виет-кон : АДА Кмер-Руш : ЛУМЕН подробна инструкция след терминален спуск

2022.06.22 | 03:04

58
6 Часа : Arrivals - SOF Connect - Sofia Airport , готовление за АДА : ЛУМЕН

2022.06.22 | 02:21

57
насърчителният пряг на слипаж : максимално преференциално от Тиър 1 за Тиър 2 .

2022.06.22 | 02:10

56
филтрация и изолация с Стрийркойн и ВирусЕкс : пълен отказ както от приемане на жалби така и в въвеждането на подадените сигнали по ГПК , НПК

2022.06.22 | 02:06

55
предвид престоящо неплатежоспособност на нпр наематели ЛУМЕН както и АДА трябва да произвеждат максимални резултати , тоест пълен отказ от граждански ред на поведение . Послетък филтрация и изолация с Стрийркойн и ВирусЕкс : задачата на Тошко и Слави стриймин трон нетворк .

2022.06.22 | 01:48

54
от BIZ имаме един pdf относно поведението в HKMA , така че след експертиза от Трон , макар че имаме сриймин съпротива изтествана с корейският Луна , всъщност се оказва како стабилна така и оперативна . WYSIWYG .

2022.06.22 | 01:34

51
тестфаза 1 външно приключено . протоколен запис - тестфаза втора : екосистема АДА спрямо екосистерна ЛУМЕН .

2022.06.22 | 01:40

53
оперативната на група ЛУМЕН : АДА филтриране послетък филтрация русском .

2022.06.22 | 01:40

52
филтриране послетък филтрация русском .

2022.06.22 | 01:22

50
утре видеостриймин с Стрийпкойн Слави и ВирусЕкс от Червеният Площад . Възможност : Travala.com (AVA) със TRX за токущо пристигналите .

2022.06.22 | 00:35

49
Ало набор 1905 ! Утре на червената площадка подреждане за АРШЛОХ шоу , ние се назидаваме заради теливизионна продукция Слави Стрипкойн ! Присъства ВирусЕкс Тошко с негови обичайни от 1989 бъдетели .

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини