"Продължаваме Промяната" обвиниха ИТН, че спъва борбата с корупцията

Булфото (архив)
share

От ПГ на "Продължаваме Промяната" обявиха в декларация, че вчера са внесли в деловодството на Народното събрание проект на закон за противодействие на корупцията. Декларацията беше прочетена от трибуната от председателя на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси Милен Матеев, който отбеляза, че от "Продължаваме Промяната" идентифицират корупцията като враг номер за обществено-икономическото развитие на България.

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 688

"Този законопроект беше дълго време спиран със задкулисни игри и абсурдни, ултимативно поставени условия, които биха направили невъзможна работата на създаваната с него комисия за противодействие на корупцията, от лица, представляващи политическото ръководство на "Има такъв народ", заяви Милен Матеев. "Зад техните искания прозира страх от проверка на почтеността, от осветляване на имуществото, интересите и зависимостите им. Те искаха да имат свой човек в комисията с право на вето върху решенията кой да бъде проверяван и разследван и кой не", каза още той.

Костурков проговори за обвързаности на ИТН и Слави с Таки и Мирослав Найденов

"Тези хора продължават да говорят за морал и за борба с корупцията, но направиха всичко възможно да нямаме ефективно работещ и разследващ корупционните престъпления орган", коментира още Матеев.

Времето за убеждаване и компромиси приключи, ние от "Продължаваме Промяната" вече "сложихме на масата" нашите виждания за ефективно противодействие и разкриване на корупцията във властта, заяви още депутатът. Той посочи, че представят своето предложение за работещ антикорупционен орган пред обществеността и се надяват на открит и професионален дебат в Народното събрание.

Гроздан Караджов е обвинен за източването на близо 50 млн. лв. от "Глобул"

"Константираните дефицити в действията на органа, призван да противодейства на корупцията, ни мотивират да създадем нов орган с по-широки и същевременно фокусирани правомощия, който "да не е нито чадър за корумпираните, нито бухалка за неудобните за властта", каквато е печално известната КПКОНПИ, назначена и контролирана от ГЕРБ", каза Матеев.

Той посочи, че искат да създадат антикорупционен орган, който да бъде независим, който да води ефективно и качествено разследване и разкриване на корупционни прояви и схеми във всички нива на властта, като същевременно заложат достатъчно предпазни механизми, за да не се превърне той в репресивен орган.

Политически анализатор: ИТН са прокси на Доган и Пеевски, заченати са с руски пари

Гласуването на закона за противодействие на корупцията ще покаже къде минава разделителната линия между участващите и прикриващите корупционните схеми и борещите се срещу това социално зло - корупцията, коментира Матеев.

 

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 688

Водещи новини

Още новини