Христо Иванов: Отказваме да бъдем част от политика, която "смалява" България

Булфото (архив)
share

Отказваме да бъдем част от политика, която "смалява" България. Това заяви от трибуната на Народното събрание председателят на парламентарната група на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов в началото на днешното пленарно заседание. В декларация от името на групата той посочи, че ДБ ще настоява за конкретизация в текста за оказването на помощ за Украйна. 

Ние ще подкрепим само решение, което включва в себе си изрично посочването на военна помощ - военно-техническа, отбранителна, заяви Иванов.

Става дума за война, която започна след агресивна противозаконна агресия от страна на Путиновия режим срещу Украйна. И тази война е война за това изобщо как ще изглежда международният ред, отбеляза той.

Бачийски от ПП: Позициите в коалицията за военна помощ за Украйна се сближават

Христо Иванов каза, че ДБ няма да позволи темата да бъде "заметена под килима". И призова още идния вторник да има среща на коалиционния съвет, където въпросът да бъде обсъден. Става дума за определяне на това какво управление имаме – дали имаме управление на страха и на снишаването, или управление, което разбира новата епоха, в която се оказахме не по наш избор, а по избор на Путин, посочи той. 

Председателят на ПГ на ДБ определи като „опорна точка“ твърдението, че с предоставянето на военна помощ България ще бъде въвлечена във войната.

Българският национален интерес изисква не мир, който да настъпи в резултат на успешната агресия на Русия, защото в този мир ще има един списък от страни, които да са следващи обекти на руска агресия по един или друг начин. Уплашена, обявила се сама себе си за малка и слаба, България ще бъде високо в този списък, заяви още Иванов.

В сряда депутатите от парламентарната комисия по външна политика приеха проекторешението на „Продължаваме Промяната“, в което е записано, че парламентът дава мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна, една от които е оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България.

Водещи новини

Още новини