Тома Биков: Системните партии ще отговарят за всичко, след като се счупи коалицията

Кадър: БНТ
share

Изчакваме управляващо мнозинство да каже ясно и категорични на каква позиция са по отношение на кандидатът за управител на БНБ. Нашето решение ще бъде взето преди избора. То ще бъде изцяло политическо. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Не подценявам кандидатите, аз съм реалист. Ако имаха малко здрав разум управляващите щяха да помолят г-н Димитър Радев да приеме да ръководи БНБ още една година, а ние щяхме да го подкрепим. Те дори не го допуснаха. Пред страната предстоят много предизвикателства - кандидатстваме за еврозоната, трябва ни човек с добро име в тези среди. Сега прозира едно желание да бъде провалена тази процедура“, обясни той.

Експерти: Няма да се стигне до избор на нито един от двамата кандидати за управител на БНБ

Вместо да даде оценка на 100-те дни управление на кабинета, Биков даде за пример прогнозата на министъра на финансите за инфлацията в страната ни.

„Имаме основание да искаме вот на недоверие на правителството, но няма да го направим. Ние ще изчакаме част от партиите в управлението сами да се осъзнаят. Мнозинството трябва да разбере, че това правителство не е само слабо, а опасно. Някои от партиите в коалицията вече го осъзнават. Системните партии в това управление трябва да осъзнаят, че те ще отговарят за всичко, защото г-н Петков и г-н Василев ще си вземат шапките и ще си заминат“, прогнозира Тома Биков.

„Сега имаме проблем с газа. Ние трябва да кажем на Русия, че ако не се съобразява и ни спре газа, тогава ние ще спрем газа по Балкански поток.

„Арестът на г-н Борисов беше извършен незаконен. Премиерът се яви като свидетел на Васил Божков, което е скандал. Ако има позитив от този арест, той е, че нашите симпатизанти се мобилизираха. Това ни сплоти. Съвсем скоро управляващото мнозинство ще се случи. Ние не искахме да се сблъскваме с него, но то се удари в нас и ще се счупи“, предупреди Биков.

По думите му България трябва да спре с тази саморазрушителна линия на поведение, която вече две години властва в страната. „Това да си политик, значи да си в състояние да разговаряш дори с тези, с които не се обичаш“, заяви още Биков.

 

 

Водещи новини

Още новини