Христо Иванов: Когато живеем в страна, където корупцията е ненаказана, всички плащаме цената

Булфото (архив)
share

Ще търсим отчетност на прокуратурата заради нейната неефективност в рамките на това, което е приемливо за стандартите. Става дума за постепенно ограничаване на безконотролността на прокуратурата. Това сподели пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

,,Българската прокуратура трябва да разбере, че не може да се държи като държава в държавата. Ако българските прокурори искат да се ползват с уважение и с необходимото ниво на автономност, е добре да започнат да разговарят с обществото, да дават отчет и да престанат да се държат като лична гвардия на Иван Гешев. Докато той е главен прокурор, ще бъдат използвани всички законови и конституционни средства да се търси отчетност на прокуратурата за нейната неефективност. Разбирам, че ще има съпротива от тяхна страна, но е така – това е неизбежно в една демокрация'', обясни още Иванов.

Гешев за прехвърлянето на пари от прокуратурата към БАН: Поредната смешна политическа атака

Той допълни, че в съдилищата също трябва да има промени и отбеляза, че един от проблемите е тяхната пренатовареност.

Корупция има сред съдиите, но това трябва да се разследва от прокуратурата. МВР е с ограничени правомощия, затова за тези разследвания е отговорна прокуратурата. Борим се за ефективна прокуратура, която да бъде отчетна пред обществото, подчерта още веднъж депутатът.

Водещи новини

Още новини