Прокуратурата е осъдена за над 1 млн. лева за делото "Октопод"

  • 14 август 2022 17:10

  • 2557
  • 6
Прокуратурата е осъдена за над 1 млн. лева за делото "Октопод"
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Прокуратурата е осъдена да плати 1 800 000 лв. на частна фирма заради скандалното мегадело "Октопод", съобщава BIRD.BG. Рекордното обезщетение е постановено с решение на Върховния касационен съд от 12 август. То не подлежи на обжалване.

Дружеството "Голд Лизинг" ООД е с предмет на дейност даване под наем и оперативен лизинг на леки и лекотоварни автомобили. През 2010 г., когато вътрешен министър е бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, полицията нахлува в офиса на фирмата и ударно изземва всички служебни компютри и десетки чували с документи. Това се случва в рамките на мегаоперацията „Октопод“.

В медиите излизат множество публикации, че „Голд лизинг“ е част от пипалата на „Октопод“- а и че чрез дружеството са прани престъпни пари. След шумната акция бяха образувани три основни дела. Те станаха популярни като „Голям Октопод“, в който останаха тежките икономически престъпления, „Нежен Октопод“ – за сводничество и проституция и „Малък Октопод“ – за рекет и принуда. До съд стигна само последното. Документите, иззети от „Голд лизинг“ през 2010 г., са по т. нар. „Голям Октопод“, а делото за него беше прекратено на 27 февруари 2014 г.

След акцията дълго време прокуратурата отказва да върне на "Голд Лизинг" компютрите и документацията или най-малкото да ѝ предостави копия, за да може да продължи търговската си дейност.  И така четири години, докато накрая през 2014 г. прокуратурата тихомълком прекратява досъдебното производство. Въпреки това обаче, държавното обвинение продължава да не връща на фирмата активите, необходими за дейността и. Междувременно фирмата фалира.

Окончателно: Алексей Петров бе обявен за невинен по делото "Октопод"

Върховният касацинен съд се опира на практиката на Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека, за да обоснове решението си, с което определя размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди. "С оглед изложеното, решението на въззивния съд в частта, с което е отхвърлен иска за заплащане на обезщетение за имуществени вреди за разликата над 802 408,92 лв. до размера от 1 021 319,19 лв., т.е. за сумата от 218 910,27 лв., следва да бъде отменено, а искът – уважен до посочения размер", казва ВКС. Към тази сума се присъждат и законната лихва върху главниците от 10.02.2015 г., с което обезщетението, което прокуратурата трябва да плати на фирмата "Голд лизинг" набъбва значително. Освен това държавното обвинение ще плати 29 421,73 лв. разноски за трите съдебни инстанции.

Константин Тодоров
2557 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.08.14 | 20:26

6
Трябваше да ги пуснат, за да се укрият. Европейският съд не е запознат със специфичвата дейност на "Българските бизнесмени"

2022.08.14 | 20:19

5
Тези Баневи, колко щети нанесоха на България с Полимери!
ШИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2022.08.14 | 18:58

4
ТОГАВА АКО ПОМНИТЕ ПОЧТИ ЦЯЛАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА БЕШЕ КОРУМПИРАНА ...КВО ОЧАКВАТЕ ....ОТ ТАКАВА СИСТЕМА ..?...
Нямате право!

2022.08.14 | 18:44

3
Нямате право да триете коментарите за този грандиозен позор за България, сътворен от банда престъпници, мутри и мафиоти, облечени в изпълнителна и съдебна власт! Да, това не е нормална държава, това дори не е държава, а кочина, в която грухтят охранени свине, които безчинстват, изнудват, ограбват и се гаврят с почтени хора и бизнесмени, отказали да внасят отчисления в чекмеджето, в сарайски и учиндорски каси! Къде са мисирките от журналистическия слугинаж? Защо не тичат да "интервюират" "младоженеца" от Пълдин - тлъстата Сивнска Цаца, сътворила този позор заедно с Многоапартаментния Цветанчо, къде е сикаджийският престъпник от подземния свят, престъпник и бандит от класа, с "международни изяви", който превърна нещастната ни държава в лична собственост и се разпореждаше с нея като в охранителната си бандитска фирма "Ипон"? Къде са?! И отново ли българският народ ще плати поредния позор на гадовете - Тиквата от Банкя, "младоженеца" Цацаров с тлъстата мутра, Неграмотният "специалист" по физзарядки, завършил основно образование за олигофрени, който обаче тогава се фукаше по телевизиите, като циганин на сватба с откраднат костюм", за огромните си "успехи" по делото "Октопод", къде е Потресаващата с наглостта и цинизма си Бръсната Кратуна без Каскета?! Къде са?!
Sarbeca Z

2022.08.14 | 17:38

2
Ще ги плати данъкоплатеца добре ли е ?

2022.08.14 | 17:20

1
да ги плати Цвъки

Добави коментар

Водещи новини