Плевнелиев: Финансовата криза изостря заплахите за националната сигурност

Булфото
share

Нито една страна не е способна да се справи самостоятелно с рисковете и заплахите за националната и за международната сигурност. Само заедно можем да бъдем ефективни, заяви президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев при откриването на Шестата годишна конференция на началниците на отбраната на балканските държави, която се провежда в резиденция "Бояна" в София. Президентът определи инициативата като важен инструмент за укрепване на стабилността в региона.

Асиметричните заплахи оказват съществено влияние върху средата на сигурност в глобален и регионален мащаб. Международният тероризъм, опасността от разпространение на оръжие за масово поразяване заемат водещо място сред най-съществените и сериозни заплахи за сигурността, посочи държавният глава. Потенциалната заплаха от кибератаки също има асиметричен характер, а съчетана с киберпрестъпността, може да доведе до създаване на условия за дестабилизация на всяка държава, добави той.

Неразрешените и тлеещи конфликти на регионално ниво, страните, които са все още слаби или имат разпадаща се държавност, пораждат нестабилност, дори когато не се намират в непосредствена близост до нашия регион. Икономическата и финансова криза изостря допълнително съществуващите рискове и заплахи, правейки ги по-трудно предвидими, каза Росен Плевнелиев.

Той акцентира върху енергийнната сигурност като важен аспект от системата на националната сигурност, като посочи, че за България тя е предпоставка за икономическа стабилност и просперитет. По думите му, проектите, осигуряващи диверсификация на енергийните източници и на трасетата за доставка, имат директно отражение върху националната сигурност на страната ни. Президентът изтъкна и ролята на армията в помощ на населението при бедствия.

Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов също отбеляза, че в съвременния свят нито една страна не е в състояние сама да гарантира сигурността си. Ефективното противодействие на съвременните предизвикателства може да бъде засилено чрез международно сътрудничество, каза Симеонов.

Водещи новини

Още новини