Политолог: Оставките са нещо нормално в една демокрация

Кадър бТВ
share

Политически лидери подават оставки заради лошото представяне на техните партии на парламентарните избори. Това се случва на фона на преговори за съставяне на правителство с победителите от „Продължаваме промяната“.

„Оставките в такава ситуация са нещо нормално в една демокрация. Мисля, че нашите политици го осъзнаха“, коментира в сутрешния блок на бТВ политологът проф. Мария Пиргова.

Според нея оставката на Корнелия Нинова е „неокончателна“ и „тактическа“.

Зафиров: Този път няма как Корнелия Нинова да оттегли оставката си

По думите ѝ декларираното оттегляне на Нинова „няма да повлияе на преговорите за съставяне на правителство“, защото „БСП има ясна постановка за тези преговори“.

Оставките са оздравителни от гледна точка на вътрешнопартийните процеси, защото се влива нова енергия, но правят политическите субекти по-неустойчиви, още повече че сме в ситуацията на преговори за съставяне на правителство, а лидерите в оставка  са „нелегитимни говорители за бъдещето“, смята политологът Цветанка Андреева.

Проф. Мария Пригова обаче прогнозира, че „Христо Иванов и Корнелия Нинова са политици с перспектива“ и в техните партии „зад тях няма други лидери, а и не се очертават“.

Христо Иванов подаде оставка

 

Водещи новини

Още новини