Ирена Тодорова: Политическата година показа кризата в демокрацията и представителността

  • 21 декември 2021 15:17

  • 1458
  • 0
Ирена Тодорова: Политическата година показа кризата в демокрацията и представителността
© Булфото

Политическата година се оказа не лесна дори за политолозите, тъй като беше трудно да се предвиди накъде върви българската държава, каза в ефира на Радио София политологът и преподавател в НБУ Ирена Тодорова.

„Очертаха се две много ключови тенденции – едната безспорно е кризата, която наблюдаваме в демокрацията, която не е просто продукт на процесите в България, самата пандемия допринесе за демократичното състояние на обществото. Другата голяма тенденция, която се очерта е кризата на представителността“, каза Ирена Тодорова.

Политолог: Сложно е да се прави правителство от четири партии

По думите й, въпреки смяната на поколенията в управлението на страната и навлизането на нови политически субекти, българските граждани се чувстват непредставени от своите политици.

„Това е тенденция навсякъде по света, особено осезаема е в Европа“. 

Изминаващата година показа няколко неща – трайните дефицити в демокрацията и политическата култура, която стои на поданическо ниво, каза Тодорова. Тя допълни, че към момента нито една формация няма интерес от предсрочни парламентарни избори, нито от формациите в коалицията, нито в опозицията.

„Следващите две години, според мен, ще устои този кабинет“, добави Ирена Тодорова.

Последвайте канала на

Novini.bg
1458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини