ДБ не е решила ще подкрепи ли чужд кандидат на балотаж, ако Лозан Панов отпадне

Bulgaria on air
share

Демократична България (ДБ) категорично стои зад кандидатпрезидентската двойка Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе, издигнати от Инициативен комитет. Ако те не стигнат до втори тур, формацията ще събере колективните органи, за да реши дали би подкрепил друг кандидат. Това стана ясно от изказването на съпредседателя на ДБ Христо Иванов пред Bulgaria on air.

"Това ще решат нашите колективни органи, защото за нас това е много важно. Опитваме се много внимателно да фокусираме вниманието на българското общество към факта, че има два типа субекти в българския политически живот - едните са реални партии и коалиции, които са с много ясно излъчване на представители, носене на отговорност, гаранция за прозрачност. Има проекти, които след това се превръщат в неясни центрове на власт, никой не знае кой отговаря за тях, как са се появили, те за какво отговарят. Тази разлика е много важна за нас. Мисля, че Лозан Панов ще бъде на втори тур", заяви той.

Мария Касимова-Моасе: С Лозан Панов не сме партийна кандидатура

"Това е един ценностен избор, ценностно решение, защото и двамата са органичната общност, която ние представляваме. Много е важно да се разбере, че г-н Панов е независим кандидат. Инициативният комитет е създаден от истински независими хора", посочи още Иванов.

И обърна внимание, че въпреки че твърди, че не е кандидат на ГЕРБ Инициативният комитет на проф. Анастас Герджиков е оглавен от бивш депутат на ГЕРБ-СДС. 

За Радев Христо Иванов изказа мнение, че има твърде много фокусиране на власт в ръцете на сегашния държавен глава.

В същото време съпредседателят на ДБ смята, че президентската битка измества вниманието от парламентарния вот.

По темата за изборите - и в това видео:

 

Водещи новини

Още новини