ДБ поиска от ЦИК проверка на машините за гласуване

  • 08 октомври 2021 16:30

  • 916
  • 0
ДБ поиска от ЦИК проверка на машините за гласуване
© Булфото (архив)

Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ поиска от Централната избирателна комисия нова проверка на машините за гласуване и повече тестове преди определянето как е протича гласуването в „2 в 1“. В свое писмо до ЦИК експертите на коалицията изброяват поне четири мерки, за да могат президентските и парламентарните избори на 14 ноември да преминат гладко и обективно.

Представителите на „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ настояват да бъде предоставен достъп до изходния код на машините за гласуване съгласно изискванията на изборния кодекс. До този код трябва да имат експерти, излъчени от участващите в изборите партии и коалиции. Подобно искане имаше и през юли, но тогава достъп не беше осигурен с обяснението, че по същество софтуерът не е променян в сравнение с първите избори през април.

Сега ситуацията ще бъде напълно различна, тъй като софтуерът е бъде променен заради съчетанието от два вида избори. Това изисква експертите да получат достъп до кода и да се уверят как функционира софтуерът на машините и как ще се изчисляват резултатите. Достъпът не предполага негова модификация, а единствено преглед. “От години настояваме участниците в изборния процес да имат възможност да направят одит на машините, за да може обществеността да получи пълни гаранции за честността на изборите. Това ще повиши доверието в процеса и ще елиминира много съмнения ”, заяви експертът на “Демократична България” Божидар Божанов. 

В Сливен ще се гласува с 260 машини

Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ предлага да се направят серия от тестове, за да се установи кой вариант за гласуване с една карта на една машина ще бъде най-удобен за избирателите. В момента съществуват различни варианти на интерфейс заради необходимостта да се гласува с две бюлетини на един екран. Избирателите обаче може да се объркат за какво гласуват, ако интерфейсът не е лесен за разбиране и ориентиране.

Допълнително „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ предлага да се направи извадкова проверка на хешове на машини след края на изборния ден с външния инструмент HashExtractor и резултатът да бъде публикуван незабавно. Чрез този инструмент ще се гарантира, че не е имала външна намеса в софтуера на отделните машини, съобщават от пресцентъра на ДБ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
916 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини