Социолог прогнозира 7-партиен парламент, на изборите най-интересна ще е битката за 2-то и 3-то място

БНТ
share

Месец и половина преди парламентарните избори на 14 ноември коалиция "Продължаваме промяната", водена от Кирил Петков и Асен Василев, вече е втора политическа сила според социологическо проучване на "Галъп интернешенъл". То е проведено сред 2000 пълнолетни българи по телефона между 21 и 26 септември. Най-голяма част от тях биха гласували за ГЕРБ - 21.4%, а четири партии са близо до третото място, с малка преднина понастоящем е БСП - 13.4%. Партията, получила най-много гласове на изборите на 11 юли - "Има такъв народ", е четвърта по доверие с 12.3%. Следват "Демократична България" с 12.1% и ДПС с 11.4%. Последната формация, която би влязла в парламента, е "Изправи се БГ! Ние идваме!" с 4.1%.

"Това е моментна картина, а не прогноза. Изследването показва 7-партиен парламент. ГЕРБ са първи, но подкрепата към тях не расте, просто от ИТН паднаха. При „Има такъв народ“ се наблюдава разочарование", заяви пред БНТ Светлин Тачев от "Галъп". 

Най-интересната битка ще е за второто и третото място. 

"Изправи се БГ! Ние идваме!" са близо до чертата, в неизгодна позиция са. Ако не си изиграят добре картите, могат да останат под чертата", допълни експертът. 

Райчев: "Продължаваме промяната" е единствената формация, която застрашава ГЕРБ на 14 ноември

"Има още месец и половина, в който ще разберем дали подкрепата към новата формация на Кирил Петков и Асен Василев не е емоционална. Има желание за търсене на нещо ново", коментира социологът. 

"Българите винаги търсят нов месия - Царя, Бойко Борисов, Слави Трифонов", заяви Тачев. 

"Галъп": "Продължаваме промяната" се изстрелва на второто място, а ГЕРБ-СДС си връщат първото

"Избори 2 в 1 ще повишат избирателната активност. Те минават през личността, но и имаме нов политически субект, който винаги вдига активността", каза социологът. 

"Румен Радев има една лична победа - служебния кабинет. Всичко друго щеше да е негатив за него", завърши Светлин Тачев.

Водещи новини

Още новини