В ГЕРБ няма страх от Кирил Петков. Очакват "ченгеджийски" номера от Рашков

Novini.bg
share

Как така като има стачки и протести срещу служебните министри, Румен Радев вика, че са организирани, а не граждански? Това коментира Тома Биков от ГЕРБ във връзка с предупреждението на президента, че срещу новия служебен кабинет може да има съпротива. От партията на бившите управляващи дадоха пресконференция, в която коментира назначението на поредното временно правителство.

Биков бе категоричен, че протестите в сектор „пътища“, в здравеопазването и туризма, са справедливи.

„В случая с регионалното министерство хората просто си искат парите от държавата, която е поела ангажимент. Когато ние си поемахме ангажименти – си ги изпълнявахме“, заяви той.
Междувременно от ГЕРБ имат забележки към състава на служебния кабинет. Те са очаквали поне шестима министри да бъдат сменени.

Заради „тежки провали в сектора“ според ГЕРБ е трябвало да си отиде Андрей Живков, енергийният министър.

„Ако българската индустрия загуби милиони, то определени хора спечелиха милиони и това е очевидно“, посочи Биков.

Голяма съпротива има у ГЕРБ за оставането на Стойчо Кацаров в служебния кабинет. Те виждат пълен провал на ваксинационната кампания, за разформироването на Националния оперативен щаб и саморазправата с лекари, които са изнесли управлението на коронакризата на гърба си.

Биков спомена и обявяването на гладна стачка на работещи в Спешната помощ. Обърна внимание и на съмненията за лобизъм за изграждането на частна болница с държавни пари.

Споменатите вече протести в сектор „пътища“ и провала на пътните проекти дават основание на ГЕРБ да искат Виолета Комитова вън от служебния кабинет. Същото важи и за Стела Балтова, която остава в Министерството на туризма.

ГЕРБ захапа служебния кабинет: Какво точно свърши толкова, че Радев така го хвали?

Велислав Минеков пък е другият министър, към който има забележки.

„Вместо 40 милиона за кино - 0 лв; блокиране на Закона за кино индустрията“, посочи Биков.

Той каза, че през юли, месец след встъпването в длъжност на Минеков, в Министерството на културата са си раздали бонуси в политическия кабинет на министъра. В същото време обаче при актуализацията на бюджета били забравени мерките за сектор „култура“.

Оставането на Георги Панайотов в Министерството на отбраната също тревожи ГЕРБ. Те обърнаха за пореден път внимание на случая със смъртта на лейт. Тодор Манчев, открит мъртъв в спалното помещение на полигона „Ново село“. Първоначалната версия беше самоубийство, но след ексхумация на тялото се проверява и самоубийство. А от ГЕРБ настояват, че военният министър дължи отговори. И предупреди, че отговорността пада и върху Румен Радев.

ГЕРБ иска истината прикрива ли се убийство на лейт. Манчев, питат за това и Румен Радев

Бойко Рашков също не бе пропуснат от бившите управляващи. Биков коментира, че няма как да бъде сменен „председателят на предизборния щаб на Радев“.

„Приемаме оставането на Бойко Рашков като знак, че и през тази предизборна кампания нашите министри ще бъдат подложени на натиск със старите ченгеджийски похвати. Ще има пак разкази „кой на някое място са били подслушвани, но аз няма да ви кажа имената“.

В доклада на Хаджигенов няма данни за незаконно подслушване. Бойко Рашков лъжете. Надявам се да измислят по-оригинален сюжет този път, защото този се изхаби“, заяви още Биков.

„Смятаме, че несменянето на тези хора оттук нататък пренася отговорността от тези сектори върху Румен Радев“, обобщи той.

По отношение на Кирил Петков и Асен Василев бившият депутат бе категоричен – ГЕРБ няма притеснения. В партията на Бойко Борисов очакват техен проект да е повод за отлив на избиратели от БСП.

И още - излизането на Кирил Петков и Асен Василев от изпълнителната власт, Биков определи като бягство.

„Избягаха от служебното правителство вероятно от една страна, за да не понасят негативи, а от друга - да ползват администрацията за своя политическия проект“, допуска бившият депутат.

Биков заключи, че в новия служебен кабинет има „два вида министри – предлагачи и разказвачи“.

Още за актуалните политически събития - чуйте и в това видео: 

Водещи новини

Още новини