Двама министри и шефът на "Топлофикация-София" категорични: Няма шанс столицата да остане без топло и на тъмно

share

Парламентарната Комисия по енергетика и климат провежда заседание днес. 

Като първа точка в дневния ред е залегнало изслушване на Александър Александров - изпълнителен директор на „Топлофикация София“ ЕАД, Асен Личев - служебен министър на околната среда и водите, Андрей Живков - служебен министър на енергетиката, Иван Иванов - председател на КЕВР и Виктор Станчев - изпълнителен директор на „ЧЕЗ-Електроразпределение България“ АД, във връзка с последствията от отнетото комплексно разрешително на „Топлофикация София“ ЕАД и плана за действия за предотвратяване на потенциална енергийна криза в столицата през предстоящия отоплителен сезон. 

Манолова вика Фандъкова на изслушване: София може да остане без парно и топла вода

"Това заседание на комисията трябваше да се проведе преди четири години и половина. Причината е дерогацията на тецовете и европейската директива. Никакви мерки и вложения не са направени, за да може да бъде изпълнена тази директива. Говоря основно за ТЕЦ - София. Това е едно четиригодишно бездействие. Дерогацията е експертно действие, а не политическо", започна министър Личев.  

"Нищо извънредно към момента не се е случило. Състоянието на "Топлофикация - София" обаче е изключително важно за енргийната система на цялата страна", разкри от своя страна министър Живков. "Топлофикация - София" непрекъснато задлъжнява към Българгаз и БЕХ и картината не се подобрява", добави той. 

ИАОС отказа дерогация на "Топлофикация София" ЕАД

"Ще подкрепя министър Живков и ще потвърдя, че няма нищо извънредно в ситуацията. София няма как да остане без ток и топлоподаване. Спре ли да работи "Топлофикация - София" това означава да спре цялата енергийна система на държавата. Това няма как да се случи и е разписано в Конституцията",  заяви от своя страна Александър Александров от "Топлофикация - София". "Факт е, че ние от години настояваме за дерогация. Според мен до края на годината ще имаме ясно разписани параметри за осъществяването на тази дерогация и как да станем едни добри екологични приятели на всички столичани. Факт е, че с техника изградена през 60-те години е много трудно да изпълним европейската директива, но със сигурност всичките апокалиптични картини, които се слагат на масата, няма как да се случат. Ние работим много интензивно и прилагаме всички мерки, за да осигуряваме най-екологичното отопление", категоричен бе изпълнителният директор на "Топлофикация - София". 

"Топлофикация София" ще обжалва решението за отказ на дерогация

"Ще се опитам да бъда възможно най-кратък и ясен. При една хипотетична ситуация, ако "Топлофикация - София" спре да работи, ние нямаме никакъв шанс да задоволим нуждите на електропреносната мрежа", обяви изпълнителният директор на ЧЕЗ Виктор Станчев. 

Водещи новини

Още новини