Ива Митева: Не беше мястото в Президентството да се дебатира актуализацията на бюджета

Кадър: БТВ
share

Нямаше консенсус относно актуализацията на бюджета по време на Консултативния. съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Това заяви в предаването "Лице в лице по БТВ председателят на Народното събрание Ива Митева, минути след края на КСНС при президента.

По думите ѝ мястото за дебат по темата е в парламента. Проектобюджетът е внесен от служебния кабинет в Народното събрание и предстои обсъждането му в зала.

"Фокусът беше изместен. Не беше мястото в Президентството да се дебатират тези въпроси. Смятам, че народните представители съвсем скоро ще започнат да се занимават с този въпрос. В сряда първа точка в дневния ред ще бъде конституирането на комисиите. Имам уверението от колегите, които ще бъдат в бюджетната комисия, че още в сряда ще има заседание, ако такава бъде избрана и ще започне работа по актуализацията“, обясни Митева.

Корнелия Нинова след КСНС: Ще внесем своите корекции на актуализацията на бюджета, имаме забележки

Тя коментира, че по време на КСНС са били представени доклади, обобщаващи мотивите за актуализация на служебния кабинет.

„Разбирам притесненията на президента, той е поставен в особена ситуация – пред президентски избори и пред вероятността за нов служебен кабинет, смятам обаче, че отговорността за актуализацията на бюджета е на народните представители и на Народното събрание“, допълни тя.

Според Ива Митева повечето парламентарно представени лидери са се обявили „за“ актуализация на бюджета, но не с параметрите, предложени от служебния кабинет. По думите ѝ най-вероятно хора от „Има такъв народ“ ще оглавят комисиите, свързани с конституционни и правни въпроси, бюджет и земеделие. Тя уточни обаче, че може да има и корекции.

Относно миграционния натиск към страната ни и ситуацията в Афганистан, Митева посочи, че вътрешният министър Бойко Рашков е изнесъл подробна информация по казуса по време на КСНС. Митева обясни, че всички представители са се обединили около становището, че темата трябва задълбочено да се обсъди в парламента и спешно да се предприемат мерки.

Водещи новини

Още новини