Йордан Цонев за закона "Магнитски": Ще внесем искане за изслушване на финансовия и икономическия министър за списъците, на каква основа са направени, въз основа на кой български закон и т.н.

Булфото (архив)
share

От ПГ на ДПС обявиха, че ще внесат искане да бъдат изслушани служебните министри на финансите и икономиката във връзка със списъците по закона Магнитски.

,,Къде в "Магнитски" е принципа за невинност до доказване на противното? Къде са изнасянията на доказателства за вина, къде е защитата в това дамгосване? Нашите партньори от САЩ могат да си приемат каквито искат закони. Нашето уважение към тях като партньори ще продължи и за в бъдеще. Това не е неотменима наша политика, но защо и кой позволява на българското правителство да пренася законодателство на Щатите на българска територия, след като то не е пренесано на европейската?! Ние няма да спрем. Следващата седмица ще внесем искане за изслушване на финансовия и икономическия министър за списъците, на каква основа са направени, въз основа на кой български закон и т.н.'', коментира Йордан Цонев.

ВАС отсъди за трети път: Черните списъци по „Магнитски“ са незаконни

Йордан Цонев заяви, че ДПС ще участва във всякакви консултации и диалог по всички теми, включително и съдебната реформа.

Когато говорим за независима съдебна власт, истинска независима - имате нашето партньорство и съгласие, подчерта още той.

В декларацията си Йордан Цонев отговори и на Христо Иванов за Иван Гешев, като попита къде е тук разговорът за Лозан Панов и той дали не е уронил престижа на съдебната власт.

,,Той не изнася ли поитически доклади, не участва ли в политически събития... Не е ли страна в политическия процес, въпреки изричната забрана?", попита Цонев от парламентарната трибуна .

Водещи новини

Още новини