ВАС отсъди за трети път: Черните списъци по „Магнитски“ са незаконни

  • 16 юли 2021 11:58

  • 1899
  • 5
ВАС отсъди за трети път: Черните списъци по „Магнитски“ са незаконни
© Булфото (архив)

Три пъти в рамките на десетина дни Върховният административен съд приема, че щом Решение № 441 от 04.06.2021г. на служебното правителство е обжалвано, то не могат да се правят никакви „черни списъци“ по него.

Припомняме, че след налагането на санкциите от САЩ по закона „Магнитски“, кабинетът „Янев“ създаде с това решение работна група, която имаше за задача по неясни критерии и „на тъмно“, да състави разширен списък на свързаните с Божков, Пеевски и Желязков лица и фирми, с които държавата и банките да спрат да имат отношения. Въпреки че юристи незабавно реагираха, че подобен акт е мракобесен по съществото си и нарушава основни граждански права, към момента в списъците фигурират общо 118 физически и юридически лица. 

Разбира се, решението на министерския съвет беше обжалвано, като към момента подадените жалби в съда са над 50. Не закъсня и първото произнасяне на ВАС по повод протеста на партията на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от „Българско лято“, при което съдиите установиха, че липсва правен интерес от обжалването, тъй като партията е допусната до изборите. 

ВАС: Решението на служебния кабинет за "черни списъци" по "Магнитски" не може да се изпълнява

Две седмици по-късно, по жалба на Александър Георгиев Върховният съд изрично прие, че обжалваният акт на министерския съвет е индивидуален по своя характер и категорично засяга правата на лицето, а по повод искането за спиране на изпълнението по това дело, съдиите се произнесоха, че същото е безпредметно, просто защото служебният кабинет изобщо не е предвидил предварителното му изпълнение. Преведено на разбираем език това означава, че със самия факт на обжалването му (справка в системата на ВАС показва, че първата жалба е била подадена още на 07.06.2021г.) неговото действие е било спряно, поради което и всякакви действия впоследствие (списъците бяха публикувани на 09.06. и 15.06.), са очевидно незаконни.

Финансовият министър Асен Василев веднага опонира и се опита да омаловажи произнасянето на ВАС, като заяви, че щял да го обжалва (въпреки че изобщо няма право на това), изтъквайки, че имало противоречива практика. Оказа се обаче, че практиката изобщо не е противоречива, а вече е твърда и постоянна. Последва определение по делото заведено от Илко Желязков с напълно аналогични мотиви, а сега, по повод жалбата на Жана Канелова, за трети път магистратите заявяват, че последвалите решението действия на служебния кабинет, довели до съставянето на „черните списъци“, на практика са били в изпълнение на спрян административен акт. Важно е да се отбележи и обстоятелството, че съдебните определения са постановени от три различни съдебни състава, така че несъмнено оттук нататък практиката не би била различна.

Така за трети път пореден път Върховният административен път по същество зачерква българските списъци по „Магнитски“, поне докато не излезе с окончателно решение, с което да отмени или да потвърди Решение 441 на Министерския съвет от 04.06.2021г. 

Тези съдебни актове обаче, при положение, че правата на лицата вече са ограничени незаконосъобразно от служебното правителство, е възможно да доведат и до нови дела – не само за вреди и пропуснати ползи, но и за осъждане на България в Европейския съд. За което за съжаление отново ще плащат всички български граждани

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1899 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.07.16 | 13:54

5
А ВАС дали са питали Чичо Сам??

2021.07.16 | 13:43

4
И те са в кюпа,от ВАС

2021.07.16 | 13:07

3
От 2 години по медиите и телевизиите върви кампания наречена ЛЪЖА срещу Бойко Борисов на принципа "аз чух"...." знаеш ли какво разбрах " или " чух от сигурен човек", Това си беше милиционерска акция от такива,като Атанасов и Хр Иванов от ДеБъ, Бойко Рашков, драскачите наречени сценаристи около Учиндолския селяндур Слави водени от българоубиеца Румен Радев.Тази акция вървеше умишлено да се разбие високия рейтинг на Борисов и Герб за да може сега некъдърниците и мафиотите да вземат властта, както и стана
Ала бала

2021.07.16 | 12:58

2
Майко мила, боже пази България, молим те.
Майтапчи Йово

2021.07.16 | 12:12

1
Ха така, значи мафийката в кочината си има и... ВАС:)))! Ами честито тогава на... пИчелившите:)))! Явно в тази кочина само онези, които гепят са със защита от ВАС и подобните на него... синеку.овци?!? И всички знаят... защо:)))!

Добави коментар

Водещи новини