Първан Симеонов: Протестните партии вече могат да приемат подкрепа за правителство и от дявола

БТВ
share

Положението сега изглежда малко по-ясно. Този път почти всички искат да бъде съставено правителство. Това не означава, че партиите на протеста не могат да се скарат за някоя глупост, каза в предаването "Лице в лице" по БТВ политологът Първан Симеонов.

Има голяма разлика в сравнение с предишните избори – интересно е какво ще стане, ако ДПС гласуват за правителството. Ясно е, че ГЕРБ са в карантина, но народът трудно ще смели ДПС да не са в карантина. Защото нищо не може да спре ДПС да подкрепя кабинета, заяви Симеонов.

По думите му след скандала, предизвикан от Слави Трифонов с предлагането на правителство с премиер Николай Василев още преди да са обявени окончателните резултати от изборите, може да се разчита най-вече на правилни ходове от страна на "Демократична България" за съставяне на кабинет. В парламента остана да се разчита на "гърмените зайци" от "Демократична България". От тяхната мъдрост и нерви зависи дали ще има правителство. Чувствам, че идва времето на "Демократична България", посочи политическият анализатор.

Няма да бъде лесно. Ще има плаваща подкрепа, ще се натъкват и на ДПС. Ще бъде ходене по мъките. Затова Борисов искаше предишния път веднага да съставят кабинет, те обаче се оказаха по-хитри от него (протестните партии - б.ред) и отидоха на избори, които, първо, им дадоха малко повече места, и второ, паднаха голяма част от червените линии - при 70% искащи правителство сред народа, вече няма къде да ходиш. Вече имаш алиби, вече можеш да приемеш подкрепа и от дявола да съставиш кабинет, подчерта Първан Симеонов.

В парламента по-скоро виждам много ясна коалиция на нежелаещите предсрочни избори. В тази коалиция влиза и президентът Радев, заяви политологът Димитър Ганев.

Димитър Ганев: Ако ИТН предложи кабинет, той ще бъде гласуван

Според мен правителството ще се реализира с първия мандат на "Има такъв народ". Ако се предложи такъв мандат, той ще бъде гласуван в зала, защото не се сещам кой иска да ходи на предсрочни парламентарни избори, добави Ганев.

Каквото и мнозинство да бъде съставено, това не означава, че такова ще бъде мнозинството до края на това Народно събрание, прогнозира той.

Предсрочни парламентарни изори ще има, когато се събере мнозинство на желаещите предсрочни парламентарни избори, каза още Димитър Ганев.

Водещи новини

Още новини