Транспортният министър с подробности за нарушенията в БДЖ и как ще се решат проблемите с километричните опашки по границите

БТВ
share

Още с влизането си в министерството обявих, че няма да допусна хаос в транспортния сектор. Наредил съм няколко проверки. Две от тях бяха за БДЖ. Проверките приключиха и има изготвен одитен доклад. Снели сме и обясненията на ръководството на холдинга. Има нарушения, но утре ще имам повече информация и ще я представя. Към този момент не мога да говоря за престъпления, а по-скоро за административни нарушения. Един от констатираните сериозни проблеми е закъснението на пътническите влакове. Това говори за лоша услуга. Заедно с лошата хигиена това води до отлив на пътници и загуби за БДЖ.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ служебният министър на транспорта Георги Тодоров. 

Транспортният министър заговори за нередности при две обществени поръчки в БДЖ

"Планирал съм проверка на Летище "София", която ще извършва лично. Не виждам някаква разлика в управлението на летището след встъпването в длъжност на новия концесионер. Имах разговор с ръководството на концесионера и се надявам те да предприемат незабавни мерки към подобряване на услугите на Летище "София". Докладът на Световната банка е разрешил да не се плащат първоначални такси за концесия. Този доклад е базиран на COVID кризата, защото авиационния бизнес е най-сериозно засегнат. Министерски съвет взима решение за концесията на Летище "София" на базата точно на този доклад. Ние искаме да направим актуализация на концесионните проекти и за другите летища в България", разкри той. 

"Проблемът със задръстванията по границата е много сериозен. Най-големи задръствания се случват на Дунав мост 2, защото има проблем на сърбо-хърватската граница и повишаване на таксите и шофьорите предпочитат Дунав мост 2. Там опашките от камиони са драматични. Още в четвъртък ще се видя с румънския си колега, за да намерим решение на проблемите и по-бързо обработване на документите. На всеки граничен пункт ситуацията е сама за себе си. Там, където можем да увеличим персонала, ще го направим, но трябва да има реципрочност и от другата страна. Очаквам срещи с гръцкия и турския посланик относно отваряне на още пунктове по границите ни", обяви транспортният министър. 

Само 27.76% избирателна активност в Благоевград, ще има балотаж

Той коментира и проведените вчера частични местни избори в Благоевград. "Изборите в Благоевград бяха генерална репетиция за изборите на 11 юли. За мен колегите от "Информационно обслужване" се справиха много добре и нямаше някакви сериозни проблеми. В сряда очакваме последните 1637 за гласуване от Нидерландия. Към днешна дата нямам информация в колко секции в Турция ще се гласува с машини и с бюлетини. Това зависи от подадените заявление - ако са под 300, ще се гласува с бюлетини. Ако са над 300, ще се гласува с машина. Тази информация я има ЦИК", завърши Георги Тодоров. 

Водещи новини

Още новини