Министър Стела Балтова и министър Георги Тодоров проведоха съвместна среща с представители на Националния борд по туризъм

  • 16 юни 2021 19:10

  • 433
  • 1
Министър Стела Балтова и министър Георги Тодоров проведоха съвместна среща с представители на Националния борд по туризъм
© Министерство на туризма

Министърът на туризма Стела БалтоваСтела БалтоваСтела Балтова е служебен министър на туризма в кабинета на Огнян Герджиков. С указ на и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги ТодоровГеорги ТодоровГеорги Георгиев Тодоров е магистър по право. Професионалната му кариера преминава през разговаряха с представители на Националния борд по туризъм. В дискусията участваха заместник-министърът на туризма Даниела Стоева и експерти от министерството. Водещ акцент в разговорите бяха възможностите за подпомагане на отрасъла, както и мерки и дейности, които трябва да бъдат предприети за гарантиране на спокойното протичане на настоящия летен сезон.

Въпрос на дискусията бе необходимостта от карантинни хотели и организацията за изолация на контактните лица, при установяване на заразени с COVID-19.

Министър Балтова информира представителите на бизнеса, че се работи по непрекъснатото разхлабване на мерките, като посочи, че според последни изменения туристите от Чехия, подобно на Румъния, вече могат свободно да влизат у нас. По думите на министър Балтова е нужен хоризонт от поне 2-3 седмици, за да се реализира едно пътуване. „Трябва бизнесът да се възстанови и да заработи отново, държавата наистина има нужда от него“, коментира тя и подчерта, че секторът е приоритет на служебното правителство.

От организацията поставиха въпроса за включването на туризма в Националния план за възстановяване и устойчивост, който България не е предала и това е възможност за отрасъла, както и авиоиндустрията да бъдат добавени. Те считат, че именно тези два сегмента са най-тежко засегнати от пандемията от COVID-19 и именно европейските средства са възможността в тези сектори да има вложения в следващите месеци и години. Министърът ги увери, че се прави необходимото за включването на туризма.

Представителите на бизнеса отправиха питане и за възможността за директно подпомагане чрез държавна субсидия на авиосектора. Според тях възможността за подкрепата на авиацията ще има пряка връзка за възстановяването на туризма. Министър Тодоров обясни, че този въпрос ще бъде проучен, като ще бъде направен анализ и на международния опит.

Последвайте канала на

Novini.bg
433 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
много министър,

2021.06.16 | 19:28

1
много нещо... Резултат?

Добави коментар

Водещи новини