МВнР призова за деескалация на напрежението между Израел и Палестина

Novini.bg
share

При приемането на поста служебният министър на вътрешните работи Светлан Стоев направи изявление от негово име и от името на досегашния външен министър Екатерина Захариева по повод ескалацията на насилието в конфликта между Израел и Палестина, предаде репортер на Novini.bg.

България следи със силно безпокойство придължаващата сериозна ескалация на насилие в Израел и в палестинските територии, която допълнително засилва напрежението, особено в и около Ерусалим. Категорично осъждаме продължаващите ракетни атаки срещу цивилно население, които са абсолютно неприемливи и трябва да спрат незабавно. Провокативният ракетен обстрел от Газа подлага на терор израелското и арабско население в Ерусалим и околностите му и трябва да бъде прекретен веднага. Насилието и терорът не са решение. Дълбоко съжаляваме за всеки един изгубен живот и изказваме искрените си съболезнования на семействата на жертвите, в това число деца, и на пострадалите, на които желаем бързо възстановяване. Настояваме за незабавно деескалиране и отново призоваваме всички страни за сдържаност, отговорност и здрав разум, заяви Стоев.

Това общо изявление показва линията на приемственост в българската външна политика не само по този специфичен въпрос, но и по останалите външнополитически приоритети, отбеляза служебният министър на външните работи.

Румяна Бъчварова за напрежението в Близкия изток: Ситуацията наистина е тежка

Водещи новини

Още новини