ООН "дълбоко разтревожена" от ескалацията на насилието в Израел и окупираните палестински територии

  • 11 май 2021 13:31

  • 234
  • 2
ООН "дълбоко разтревожена" от ескалацията на насилието в Израел и окупираните палестински територии
© Getty Images/Guliver

ООН е "дълбоко разтревожена" от ескалацията на насилието в Израел и окупираните палестински територии. Това заяви днес говорител на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Осъждаме всяко насилие и всяко подбудителство към насилие, а също така етническите разделения и провокациите", посочи Рупърт Колвил на редовния брифинг на ООН в Женева, на фона на най-тежката ескалация в региона от години насам, отприщена от насилието в окупирания Източен Ерусалим.

По повод сблъсъците на Храмовия хълм говорителят каза, че израелските сили на реда "явно не са спазвали през последните дни" задължението си да отговарят пропорционално и да гарантират правото на мирни събирания.

Той изтъкна, че ракетните нападения от ивицата Газа срещу Израел "са ясно забранени от международните хуманитарни закони и трябва незабавно да спрат".

В Източен Ерусалим мълчанието вече не е вариант

Ислямисткото движение Хамас, управляващо в ивицата Газа, съобщи за 22 загинали, включително 9 деца, при израелските удари, извършени в отговор на ракетните залпове откъм палестинския анклав, също и за над 106 ранени.

Израелската армия информира за 15 убити бойци на Хамас и на друга въоръжена групировка - "Ислямски джихад". Тя добави, че е поразила 130 военни цели, повечето на Хамас.

Стотици са ранени във всекидневните сблъсъци между израелската полиция и палестинци на Храмовия хълм от петък насам. 

Последвайте канала на

Novini.bg
234 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бай Ганьо

2021.05.11 | 19:46

1
Бок.луци от новини. Бг защо ми триете коментарите мър.ши?
мдаа

2021.05.12 | 08:00

2
защото са еврей !

Добави коментар

Водещи новини