Найденов: Няма да допуснем да ограбят Напоителни системи

share

Не мога да остана безучастен към информацията, която получавам, затова разпоредих на директора на Напоителни системи да спре абсолютно всякакви бракувания. Аз лично съм проверявал няколко сигнала и те не бяха вярни, каза от парламентарната трибуна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Ако някой от териториалните директори на напоителни системи си е позволил да бракува действащи напоителни системи, ще бъде наказан. Не бива да допускаме да бъде ограбено дружеството, да бъдат взети годни тръби.

Дали ще се заделят ресурси, се гласува в народното събрание и това са пари от бюджета. В последните години не могат да бъдат заделяни пари за хидромелиорация и напоителни системи. В момента се подготвя Национална водна стратегия, който вече се обсъжда на министерски съвет, съобщи министър Найденов.

Две трети от производителите в България произвеждат сирене от мляко, цената му е стабилна, няма да скочи. Надяваме се да извадим палмовото масло от сиренето и кашкавала заради качеството на продуктите. Това заяви в парламента министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

„Продукт от мляко и сега струва много повече, отколкото от палмово масло. Така че сега коментираме мерки само за тези от тях , които са произведени от палмово масло”, каза Найденов. Според него – при въвеждане на по-строгите мерки по-скоро може да се намали предлагането или да изчезне от пазара точно онзи продукт, произведен от палмово масло. „Въпросът тук е икономически – доколко по-бедни хора или пенсионери могат да си позволят продукт от мляко.

Аз отговарям за това продуктите да бъдат качествени. Да се надяваме, че можем да извадим палмовото масло от сиренето и кашкавала. Наредбата за това вече е приета от Министерски съвет. Има настояване от част от млекопреработвателите, които твърдят, че по този начин им съсипваме бизнеса, че ще има безработица”, посочи Найденов. Министърът е разговарял отново с премиера по темата. „В първоначалния вариант на документа производителите нямаха право в една и съща мандра да произвеждат продукти от мляко и от заместители”, уточни Найденов. Производителите са представили пред министър Найденов аргументи, че това означава фалити. „В момента работим по процедура, която да позволи в определен времеви график да се отделят двете производства в зависимост от поръчките, които имат и с предварителна заявка. Мисля си, че те за пореден път ще се опитат да заобиколят законодателството, затова сме предвидили промяна в закона за въвеждане на драконовски глоби”, каза Мирослав Найденов.

По темата за бездомните кучета министър Найденов заяви, че след разговори е останал вариантът за облекчения вариант за приюти за кучета. „Диагнозата за кучето дали е злонравно или болно може да я постави само ветеринарният лекар”, каза Найденов и подчерта, че идентификационните чипове за кучетата няма да бъдат свързани с GPS система. Според него – това е „смехотворно, а и твърде скъпо” – да слагаме GPS на бездомните кучета.

Агенцията по храните няма да бъде местена на друго място, не сме коментирали подобно нещо, бе категоричен Найденов в отговор на журналистически въпрос.

Водещи новини

Още новини