Одобрена е българската позиция за предстоящото заседание на Европейския съвет

Novini.bg
share

Правителството одобри позицията на България за участие в заседанието на Европейския съвет, което ще се състои на 25 и 26 март чрез видеоконферентна връзка, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Лидерите на държавите-членки от Европейския съюз ще направят преглед на актуалната епидемична обстановка и координираните действия в отговор на пандемията.

Ето какво ще обсъжда утре Министерският съвет!

Акцент на срещата ще бъде поставен върху ускоряване процеса на одобряване, производство и разпространение на ваксините, както и на имунизационните кампании в отделните страни. Ще се дискутира също предложението на Европейската комисия за т.нар. "дигитален зелен сертификат", а както и механизмът за споделяне на ваксини с трети държави.

Членовете на Европейския съвет ще дадат насоки за постигане на силен, устойчив и напълно функциониращ Единен пазар, за засилване на конкурентоспособността и устойчивостта на индустрията на общността, както и за ускоряване на зеления и цифровия преход. Друга от темите за обсъждане е необходимостта от укрепване на цифровия суверенитет на Европейския съюз. Наред с това ще се дискутират и възможностите за справяне с данъчните предизвикателства, свързани с цифровизацията на икономиката.

Предстои държавните и правителствени ръководители да обменят вижданията си и по външнополитически въпроси. Сред тях са отношенията ЕС-Русия и актуалните развития в между ЕС с Турция и Източното Средиземноморие. След края заседанието е предвидена среща на върха на страните от Еврозоната в приобщаващ формат. Основна тема на дискусията ще бъде международната роля на еврото.

Водещи новини

Още новини