Станишев: "Белене" можеше да донесе 200 млрд. евро чиста печалба

share

Заключенията от икономическите анализи за АЕЦ "Белене" са категорични – всички варианти са икономически изгодни и проектът като цяло.

Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на брифинг в парламента.

"Вчера г-н Борисов избяга от дебати, затова се налага сега да даваме пресконференция. Направиха един безпрецедентен хаос и цирк в Народното събрание, което е поредна гавра с институциите, само и само българскитe граждани да не чуят аргументите на левицата и на българската опозиция, защото тук става дума за национален интерес. Става дума за цената на тока, която ще плащат българските граждани", допълни Станишев.

По думите му, с решението за отказ от проекта правителството на премиера Бойко Борисов е отстъпило от националните интереси и мнозинството в парламента е подпечатало решението за спиране на "Белене". "Видяхме и хвърчащи листа, представени като анализ на HSBC, която трябваше да направи оценка на проекта. Стана ясно, че правителството е скрило основните изводи и данни, в това число от международни наети консултанти. Представяме два основни анализа, стъпващи на основните характеристики, в това число и икономическите данни от HSBC. Важно е да се знаят основните изводи. Това, което е представено публично от правителството, не е икономическият анализ", каза подчерта лидерът на социалистите.

Според него изводите от направените анализи са, че инвестицията в "Белене" е много изгодна. "Белене" при енергийната цена, която е доста по-висока, може да осигури възможно най-ниската пазарна цена. По-нататък в следващия период от време става дума за постепенно нарастване на общата печалба – тя е 200 милиарда евро чиста печалба за целия период от функциониране на "Белене". Ако към днешна дата се приведат всички позитиви, става дума за между 15 и 30 милиарда евро в различните варианти", посочи Сергей Станишев. Според него е ясно, че става дума за нарушаване на българския интерес. "Затова БСП ще върви докрай в отстояването на проект, от който българските граждани имат нужда", категоричен бе Сергей Станишев.

Той съобщи, че на Консултативния съвет за национална сигурност ще постави въпроса за АЕЦ "Белене". Според лидера на БСП енергийната независимост на България намалява без "Белене". "Откъде ще внасят газ – или от Турция, или от Русия. Всички приказки за Грузия, Молдова, са абсолютно недоразумение", добави Станишев. 

Според него в това, което е представено от правителството като анализ на проекта за АЕЦ "Белене", няма нито анализ, нито приоритети. "Следващите ни действия са - стартиране национална подписка за референдум. Нека българските граждани, бидейки обективно информирани, да се произнесат. Инициирането на инициативния комитет ще стане в най-скоро време, в следващите дни. Щетите за държавата от отказа от проекта "Белене" ще бъдат много тежки. Бюджетни пари не са плащани досега за "Белене". България е инвестирала значителни средства. През `80-те години, до 1992 г., българската държава е инвестирала в проекта "Белене" около милиард и половина долара – значителна сума. Когато има зла политическа воля, каквато имаше тогава правителството на СДС, се спря проектът. Същото се повтаря сега", добави той.

По думите му, щетите ще бъдат много сериозни. "НЕК е докарана до ръба на финансов колапс за близо трите години управление от ГЕРБ. Сега готвят следващ либеразационен пакет, в който искат най-печелившата част от НЕК да я извадят от НЕК и по този начин да фалират НЕК. Сигурно пак ще го приватизират или ще приватизират печелившата част. Това е пълно безобразие”, посочи Станишев. В това недоразумение, което представя правителството, няма перспектива към какво се стремим в съотношение собствено производство-внос, по какъв начин, какъв енергиен микс иска да постигне България, за да балансира цената, за да бъде тя приемлива за българските граждани. С тенденцията за ликвидация на българската атомна енергетика, цената ще бъде в пъти по-висока за обикновения потребител. Има около година и половина закъснение, ако искаме да удължаваме сроковете на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Тук сме изцяло в ръцете на руската страна", каза още Сергей Станишев.

Водещи новини

Още новини