Станишев: Решението за "Белене" обслужва конкретни икономически интереси

  • 22 април 2012 17:01

  • 1521
  • 16
Станишев: Решението за "Белене" обслужва конкретни икономически интереси
©

С оттеглянето на подписите под вота на недоверие на „Атака” не означава, че не трябва да има дебати и ние ще настояваме за тяхното провеждане. Това каза във Варна лидерът на социалистите Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

Той припомни, че редица юристи са изразили мнение, че в правото не съществува такова нещо като оттегляне на подпис. Ако управляващите се опитат да се скрият зад юридически хватки, ще означава, че има от какво да се страхуват. Лидерът на БСП каза още, че ще се търси широка подкрепа за подписката за референдум.

Станишев за пореден път изтъкна, че отказът от АЕЦ „Белене” обрича българите да плащат сметки за ток, които са по- големи от пенсиите. Той беше категоричен, че решението на правителството е отстъпление от националните интереси. От друга страна, според лидера на БСП става въпрос за обслужване на конкретни икономически интереси.

Станишев подчерта, че решението на управляващите гарантира пазар за производители на електроенергия, която е в пъти по- скъпа от енергията, произвеждана от атомна централа. Председателят на БСП предупреди, че се подлага на риск съществуването на последния високотехнологичен индустриален отрасъл в България - ядрената енергетика. Според Станишев се намалява и енергийната независимост на България, защото атомната енергия по всички стандарти е собствен източник.

Последвайте канала на

1521 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
ДО 2,3,4,5

2012.04.24 | 16:37

4
Аиде върви да се ебеш с манафите от ДСП,че 3 години на "суша" ти дойде много. Сега на изборите ,ще им се огъзваш,огъзваш и пак няма да сте на власт.ПЕДЕРАСТ. За ГМО ако си прав,сигнализирай където трябва не тука да чакаш бабичките да да дигнат въстание.ТЪПУНГЕР.
МАНАФ

2012.04.24 | 16:38

16
Ефремов,и за теб се отнася,ходи да смучеш пишки,стига си философствал!
YSY 72

2012.04.24 | 16:38

15
1. НЕ, не ме удовлетворява управлението на ГЕРБ. 2. Ще търся алтернатива. 3. Най реален шанс като алтернатива има БСП, имайки предвид,че е основна опозиционна сила.
Пловдив

2012.04.23 | 17:15

2
Не знам, аз не се подлъгах през 2009 г. На много хора им обяснявах какъв е боко, но малко ме послушаха. Ооооообаче, ела сега да ги питаш. Такива псувни няма да чуеш никъде!
ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БСП

2012.04.24 | 16:37

14
Станишев може и да е най-голямото говно в страната, но лека им пръст на тези, които отричат ей това : -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ""С 5 млрд. от фискалния резерв, които са опоскани, неработеща, блокирала държава, с разсипано здравеопазване, което е в колапс. Хората не могат да получат елементарни услуги. Има ниско усвояване на еврофондовете, администрацията е запушена, икономиката е олигархична и само фирми, приближени на ГЕРБ, получават достъп до общия държавен ресурс и правят свръхпечалби на гърба на всички. " -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Относно последното - лично запознат съм с опадъка на който е подложена фирма за пренасяне на земни маси и стройтелни отпадъци, само защото не е от приближените на герб! В порядъка на близо година, някъде от юни 2011-та до към днешна дата, поради липса на новопостъпващи проекти, трудовите възнаграждения, от 847 лв. са паднали на 452лв.
zxcv

2012.04.24 | 16:37

13
За герб мога да кажа: крадат като ненормални всяка дума е лъжа или се отмятат от нея след максимум 2 часа (като бонус е че единия никога не знае какво говори другия и обикновено следва лудо прехвърляне на отговорности и замазване на миришещото) и най-вече и преди всичко останали ГЕРБ Е СБИРОТЪК ОТ НЕКАДЪРНИЦИ които не знаят обувките си как да вържат нито пък къде им се намира левия или десния крак!!!
наблюдател

2012.04.24 | 16:37

12
ДА - Руските и на Червеногушките БСП
Цветелина Бориславова

2012.04.24 | 16:37

11
Странно нещо 80 % от алтернативната ( слънце и вятър) енергия в България се произвеждала от баш енергетичката на България Цветелинка Бориславова, както в медиите я наричат бившата приятелка на Бойко. Тази енергия от нея се изкупувала на цени с дотации от държавата между 300-700 лв. по европейска директива, при цена от АЕЦ Кзлодуй 45 лв... Оказало се, че това девойче било "най-умното" и за 4 години почти всички проекти от Европа за строежи на солари и вятърни централи са нейни...Ма всички българи прости а то милинкото ни еврейче най-умно...и само то печелило проектите...Шушукало се, че си прибавя по около 30 милиона на година чиста печалба от тази продажба на енергия за наш гръб..Па как ли стават тия работи ?
ЕНЕРГЕТИК

2012.04.24 | 16:37

10
Псевдо-държавникът Борисов рапортува бодро пред ЕС, че България иска да преизпълни тези евро-директиви. Зависими медийни шарлатани негодуват, че тока у нас е прекалено евтин, което ни отдалечавало от Европа-та и евро-атлантическите ценности. И в съучастие с продажни политици саботират строежа на АЕЦ-Белене. Нагли "зелени" мафиоти се готвят да ограбват народа. Всъщност "Зелените енергии" не са по екологични от АЕЦ, а точно обратното! Където има слънчеви панели трева не никне.Където има вятърни перки загиват хиляди птици, включително защитени видове. В САЩ и западна Европа зелената мафия измами десетки хиляди бизнесмени и обикновени хора. Но те поне имаха избор, сами инвестираха в "зеления бизнес", подмамени от агресивна пропаганда и масирана реклама. Сега обаче членките на ЕС нямат избор, защото подкупени бюрократи издават директиви в услуга на големи компании, чието оборудване за производство на ВЕИ вече никой не купува доброволно. Цените на тока от АЕЦ са 50-80 ПЪТИ ПО-НИСКИ, отколкото цените от ВЕИ. Справка от сайта на Държавна Комисия за Енергийно и Водно Регулиране: Цени на електрическата енергия при продажба от производители Цена за енергия (лв./МВтч) 1. "АЕЦ Козлодуй" ЕАД 15.75 2. ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД 62.25 3. ТЕЦ "Марица 3" АД 64.95 4. "Топлофикация Русе" ЕАД (блок 4) 67.31 5. ТЕЦ "Варна" ЕАД 70.69 6. ТЕЦ "Марица-Изток 2" ЕАД 35.01 3. Цени на вятърни електрически централи с инсталирана мощност 800 кВ и повече: 3.1 до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа - 189.00 лв/МВтч. 3.2 над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа - 172.00 лв/МВтч. 5. Цена на електрическата енергия, произведена от фотоволтаични централи: а) с инсталирана мощност до 5кВтп - 823 лв./МВтч. б) с инсталирана мощност над 5кВтп - 755 лв./МВтч.__________________
ГЕРБ-НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ

2012.04.24 | 16:37

9
Bластта реши да прекрати проекта Белене против волята и интересите на българския народ. Проучване на „Алфа Рисърч” от миналия месец показа, че 71% от българите одобряват строежа на АЕЦ "Белене"... Първата фаза от изследванията на английския консултант за Белене НSВС отдавна е приключила, но резултатите се крият от обществеността. Вероятно защото в доклада няма и помен, че централата е неизгодна... Само преди две седмици премиерът обеща, че ще насрочи референдум за Белене... Изведнъж – хоп! – решение на правителствено. Съвместно с Политбюро на ЦК на ГЕРБ, американския посланик и про-правителственото парламентарно мнозинство... Пропуснато е само, че властта е в бойна готовност да ликвидира "гьола" Белене повече от две години, а самият акт е приет от правителството още през януари. Това разкри екс-министър Трайчо Трайков. Два месеца министрите си траят, като среднощни разбойници крият от народа, от Върховния суверен на Република България, истинските си намерения... Защо премиерът се отказа от референдума? Защо се страхува от допитване до народа? И защо трябваше да плащаме на консултант, след като актът на правителството е бил предопределен? Според властта ако Белене се построи, цената на тока след 6 или 7 години щяла да скочи на 8 евроцента на киловатчас или по сегашния курс - около 16 стотинки. Но не казва, че отдавна плащаме по 33 стотинки за киловатчас тока, произведен от софийските ТЕЦ-овете! Отделно плащаме отпадъка от това производство. Таксуват ни го като „топлинна енергия”... След този акт министрите и депутатите от мнозинството не може повече да представляват българския народ. Защото се превърнаха в клетвопрестъпници. Нека припомним, че на първото заседание на 41-то Народно събрание през 2009 г. народните избраници положиха следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се”. Същата клетва полагат и членовете на Министерския съвет, тоест министрите. Приемайки решение против волята и интересите на народа, клетвопрестъпниците министри и депутати от про-правителственото мнозинство извършват и поредното кардинално предателство спрямо националния интерес. Решението е фатално за бъдещето на България. България губи евтин и модерен ядрен проект. Губи изразходваните пари и бъдещите неустойки. Губи суверенитетът си. Ако досега суверенитетът на страната ни беше частично ограничен, с този акт – България окончателно се лишава от всякакъв суверенитет. В същото време водещите страни на ЕС, включително нашите съседи Румъния и Турция, градят нови ядрени мощности. При това Турция планира да пусне в експлоатация четири АЕЦ-a руско производство. И няма да е далеч деня, когато ще трябва да купуваме скъп ток от съседите си. И историците със сигурност ще назоват датата 29 март като ден на престъпно безумие
ЗАЮО СЕ ОТКАЗАХМЕ ОТ БЕЛЕНЕ...

2012.04.24 | 16:37

8
Цветелина Бориславова се впусна да прави зелена икономика. Тя засади целия видински край с генномодифицираната слонска трева въпреки недоволството на местните жители. Растението се използва за производството на биоенергия, но в Европа е най-строго забранено отглеждането му. Тревата, която е генномодифициран организъм, дава по 6 тона на декар, като разходите за отглеждането й са нищожни. Земята под него става негодна за земеделие. Слонската трева е и враг на пчелите. Инвестиционното дружество „Си Ес Ай Еф“ на Цветелина Бориславова отглежда тревата от миналата година. Точно по същото време екоминистърът Нона Караджова обяви, че производството на енергия от биомаса става приоритет на България. От своя страна ДКЕВР също реагира, като вдигна с над 16 % цената на тока от биомаса за централи с мощност до 5 мегавата. Освен огромни масиви със слонска трева, Цветелина Бориславова има и ветропаркове край Каварна, така че печалбите от зеления бизнес са гарантирани на най-нисоко ниво. Според надеждни източници фондът на Бориславова „Си Ес Ай Еф“ разполага с 30 хил. декара земи край Видин и Варна и Бориславова заразява със слонска трева непрекъснато ги увеличава. Не всичко обаче върви гладко. Неотдавна видинското село Киреево се вдигна на протест. Оказа се, че фондът на Цветелина Бориславова е засадил слонска трева върху земите на частни стопани, без да ги пита. Скандалът се разраства, кметът вика полиция, за да се спре незаконното засаждане на ГМО. Тогава видната бизнес дама пристига лично в затънтеното село, разказват очевидци. Цветелина предложила на селяните няколко варианта – или да сключи с тях договори за аренда, или да изкупи земята им, или просто разораването да остане за нейна сметка. Обяснила недоразумението с размяната на земи между варненската „Октопод инвест холдинг“ на Светлозар Дичевски, която имала договор за аренда със селяните собственици в Киреево и нейната компания „Си Ес Ай Еф“. В крайна сметка селяните са уговорени посятото да остане, така че напролет районът отново ще пожълтее. Цветелина Бориславова заяви, че залага на зелената индустррия още с покупката на Българо-американската кредитна банка. Тогава тя заяви, че ще се фокусира в чистата енергия, а банката ще развива природосъобразни проекти.
Консултантът HSBC: АЕЦ Белене има бъдеще

2012.04.24 | 16:37

7
Какво стана с доклада на HSBC за АЕЦ Белене?

2012.04.24 | 16:37

5
Станишев си го навре в гъзу и го скри.Нали е ибрекчия на Турците,все едно не знаете.
Marcus Licinius Crassus

2012.04.24 | 16:37

6
5 мин не съм се спрял да се хиля, тия комунисти така и не разбраха че ЕС и САЩ няма да ги пуснат на власт кво се пънат? а и народа толкова ги обича, че ще ги поздрави вместо с цветя с хубави обли камъни.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини