Делян Добрев: НЕК няма налични пари, за да изплати заем за "Белене"

  • 24 април 2012 14:58

  • 877
  • 2
Делян Добрев: НЕК няма налични пари, за да изплати заем за "Белене"
© Булфото

Националната електрическа компания няма налични средства, за да изплати 250 милиона евро заем за АЕЦ "Белене". Средствата са теглени с посредничеството на банка БНП Париба, поне формално се водят на проекта "Белене" и трябва тепърва да се изплащат.

Това каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

"По-скоро ще се търсят други варианти, да се вземат средства от БЕХ например. Целта е да се погаси тази част от заема. Няма време за нов заем от 55 млн. и това не е добра идея. По-скоро в дългосрочен план ще се мисли в посока на издаване на облигация, която да погаси този заем, да го рефинансира", добави той.

Икономическият министър съобщи, че 23 май е денят на падежа по този заем, като се обмислят всички варианти. "Заемът е за 250 млн. евро. Две от банките не искат да участват в подновяването му, удължаването му с една година. Необходимите средства 55 млн. лв., които ние или трябва да намерим други банки, които да ги финансират, или трябва да погасим поне тази част от заема. Банките, които се отказаха, са точно такива, които имат проблеми със собствените си портфейли. Другите банки са съгласни при по-изгодни условия от съществуващите условия и по-добри общи условия по кредита", поясни Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
877 2

Коментари 2

Добави коментар

2012.04.27 | 16:55

2
Заем след заем независимо как го представяш, плътно следваме Гърция само, че там даваха на народа а тук до него нищо не стига...
XXX

2012.04.27 | 16:55

1
Ей недоклатено гейче, като ти гледам некадърната физиономия и тинейджърския вид, защо изобщо се обаждаш за нищо не ставаш. Tи си поредната безлична персона и латерна на Тиквата!

Добави коментар

Водещи новини