Каракачанов разясни за начина на плащане за следващите самолети Ф-16

Булфото
share

Българската държава има сключен договор само за осем самолета Ф-16. Следващите самолети ще бъдат закупени с друг договор, при други условия и те ще се изплащат разсрочено. Еднократното плащане на първите осем самолета е било на базата на законодателството на САЩ, но следващата сделка с тях ще бъде задължително при разсрочено плащане. Това разясни пред журналисти в Пловдив вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той уточни, че Министерството на отбраната е изпращало писмо до САЩ, но то не е било заявка за закупуване на още самолети, а с цел искане на информация за цени и наличности. Това се е случило в края на месец август.

Борисов: Покупката на F-16 показва желание за необратима модернизация на въоръжените ни сили

Един от проектите, който отдавна отлежава, е за нови 3D радари. За тях вече е получен отговор и то от няколко места – от Европа и от САЩ. Но за самолетите отговор все още няма. Подобни писма с искана информация българската държава е разпращала на водещи фирми за ориентация, след което ще се решава, като се спазват процедурите у нас, обясни още вицепремиерът Каракачанов.

Водещи новини

Още новини