Илияна Йотова: Еврочленството означава активно участие в европейските политики, а не само милиарди от еврофондове

Пресцентър Президентство
share

"България не трябва да бъде просто ползвател на европейски средства. Европейското членство означава активно участие при формирането на европейските политики. За да не живеем с чувството на хора от периферията от Европа, трябва да знаем какво искаме и да го отстояваме". Това е заявила вицепрезидентът Илияна Йотова пред курсистите в Националната програма "Управленски умения" на Българското училище за политика "Димитър Паница", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според Илияна Йотова за предлагания възстановителен план в ЕС е необходима сериозна дискусия на различни нива, с активното участие на гражданското общество.

Всяка държава трябва да изготви до есента своя национална програма и за да може България да отстоява тази програма на европейско ниво, трябва да има национален консенсус, е посочила Йотова. По думите ѝ този план е възможност за страната ни да рестартира икономиката си, като заложи на няколко ключови приоритета на развитие. За Илияна Йотова по-важен е разговорът не за големите суми, а за ефективността на средствата. Вицепрезидентът е поставила въпроса за отворената икономика на България и зависимостта ѝ от големи компании извън страната в контекста на все по-капсулиращата се европейска икономика.

Йотова посети изграждания от фондация „За нашите деца“ Комплекс за ранно детско развитие

Кризата с COVID-19 показа на рентген проблемите на Европа и на всяка държава - членка, които години наред оставаха скрити, е посочила вицепрезидентът. Илияна Йотова е изтъкнала дълбоките и дълготрайни последствия от кризата - не само здравни, но и политически, икономически, социални.

В изказването си Илияна Йотова е откроила основните предизвикателства пред Европа - Брекзит, приемането на многогодишния бюджет на ЕС, миграцията, климатичните промени, цифровизацията.

Илияна Йотова е прогнозирала много висока социална цена на настоящата криза и отново е настояла за наказателни процедури не само за прекомерен бюджетен дефицит, но и за нарушаване на социални права и ръст на безработицата. Според вицепрезидента е необходима специална програма за младежка заетост. За страна като България, с най-висок процент неработещи и неучещи млади хора, това е абсолютно задължително, е посочила вицепрезидентът.

Илияна Йотова е заявила, че не трябва да се допуска да бъдат използвани страховете на хората за политически цели. "Ако гражданите загубят доверието в мерките, които се предлагат, последствията могат да бъдат много тежки. Няма по-страшно от това да срутиш доверието в институциите. Като лидери трябва да управляваме кризата, а не просто да я наблюдаваме", е посочила Йотова.

Вицепрезидентът ще присъства на откриването на юбилейната изложба за Иван Вазов

Вицепрезидентът Йотова е приветствала приемането на България в ERM II - т.нар. чакалня на еврозоната, и е заявила, че никое правителство не бива да допуска нови критерии и двойни стандарти по пътя към пълноправното членство в пространството с единна валута. Лош пример в това отношение са неприемането на България в Шенген и все още съществуващият Механизъм за сътрудничество и проверка, е казала Йотова.

По темата за европейската интеграция на Западните Балкани, вицепрезидентът е изтъкнала приноса на България, която върна този въпрос в европейския дневен ред. След българското председателство на Съвета на ЕС беше изгубена инерцията, заради пандемията Берлинският процес на практика е забравен, е отбелязала Йотова. Тя е изразила съжаление, че България не се е борила за поста на еврокомисар по разширяването. Така страната ни щеше да бъде институционализираният лидер в тази част на Европа и щеше смело да поставя тези въпроси, е посочила вицепрезидентът.
 

Водещи новини

Още новини