Мнозинството в ЕП подкрепя бързо начало на преговорите за присъединяване със Скопие

  • 18 май 2022 21:40

  • 1019
  • 6
Мнозинството в ЕП подкрепя бързо начало на преговорите за присъединяване със Скопие
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Мнозинството в Европейския парламент подкрепи днес бързо започване на преговорите за присъединяване към ЕС със Република Северна Македония и Албания. Евродепутатите изложиха своите виждания при обсъждането на доклад, изготвен от техния колега Илхан Кючюк (ДПС/"Обнови Европа"), съобщава БТА.

Република Северна Македония извърши задълбочени реформи, но въпреки това преговорите не са започнали, отбеляза групата на Европейската народна партия (ЕНП). Доверието в ЕС се уронва, посочиха от тази парламентарна сила и предположиха, че Русия и Китай може да се опитат да се възползват. Трябва да бъдем единодушни в отношението си към държавите от Западните Балкани, тези страни трябва да бъдат в ЕС, заявиха от ЕНП и призоваха София и Скопие да намерят път напред.

Социалистите и демократите също отчетоха, че  Република Северна Македония е изпълнила поставените задачи, но преговорите все още не са насрочени. Според тях е задължително през юни да има положително решение за начало на преговорите със Република Северна Македония и Албания.

Брюксел очаква през юни да има зелена светлина за начало на преговорите с РС Македония и Албания

Зелените заявиха, че гражданите на Република Северна Македония са били оставени да чакат преговорите вече десет години. Вярата в ЕС вече спадна до под 15 на сто - това следва да напомни на ЕС и особено на България, че трябва да изпълним даденото обещание, добавиха от тази парламентарна група.

От групата "Идентичност и демокрация" нарекоха Северна Македония "геостратегическа инвестиция в мир и стабилност" и призоваха ЕС да преодолее предизвикателствата.

От името на Европейските консерватори и реформатори Ангел Джамбазки (ВМРО) посочи, че преговорите може да започнат "утре", ако "довечера" бъде променена конституцията, бъде забранен езикът на омразата, бъде прекратено унижаването на българската история. Вие не искате от Скопие да направи това, а притискате България. Несправедливият натиск върху българското общество и памет отблъсква българите, разочарова ги и ги прави много евроскептични. Този натиск работи за Путин и за руската колона в България. Трябва да се окаже любезен политически натиск над Скопие да изпълни договора (със София - бел. кор.). Никой нищо друго не иска, обобщи той.

Левите заявиха по повод войната в Украйна, че заради национализма и историята днес в Европа има варварско нападение. Въпросът със Северна Македония е дали отново ще оставим национализмът и историята да попречат на бъдещето и да го унищожат. Република Северна Македония направи всичко, което поискахме, но все още няма напредък, добавиха от тази парламентарна сила.

Евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) заяви, че след руското нахлуване в Украйна интеграцията на всички страни от Западните Балкани в ЕС трябва да получи подкрепа. Република Северна Македония извървява труден път от зависима единица в бивша Югославия до независима европейска държава. България подкрепя Република Северна Македония в последните 30 години във всяко отношение по нейния път към Европа, каза Ковачев. В интерес на Кремъл би било в ЕС да има неразбирателство, омраза, дискриминация. Затова всички теми, които водят до такива негативни процеси, трябва да бъдат изчистени преди започването на преговорите или поне да има гаранция, че ще бъдат решени в преговорния процес, предложи той.

Евродепутатът Александър Йорданов (ЕНП/СДС) в изказването си отбеляза, че докладът е вътрешно противоречив, защото в него липсва най-важното - че Република Северна Македония демонстративно не изпълнява договора с България. Най-важното в договора е да се уважават историята и културата на българския народ, да се зачитат правата на българите, каза той. Самият македонизъм е национализъм в постоянно действие, той е война срещу българската история и култура, и ярки политически личности, добави Йорданов. Родното място на македонизма е Москва, родилният му дом е комунистическият интернационал. Република Северна Македония не осъществи декомунизация, поясни той.

Докладчикът Илхан Кючюк отбеляза, че Република Северна Македония е постигнала най-добрия рекорд за преход към демокрация в региона и напълно прилага решенията на ЕС, свързани с войната в Украйна. Той поздрави правителството в Скопие за взетите бързи и смели решения заради войната. 

Убеден съм, че правителството може да придвижи страната напред по европейския път. Отлагането на началото на преговорите води само до загуби за Северна Македония, за ЕС и за България. Най-много губят добросъседството и приятелството. Призовавам за начало на преговорите. Има нужда от твърди и своевременни решения, настоя Кючюк.

Времето не е на ничия страна и ни кара да вземем важни решения, които трябва да предопределят бъдещето на региона и на ЕС, добави той. По неговите думи началото на преговорите не е отстъпление. Трябва да направим това най-вече за гражданите и за следващото поколение, заяви докладчикът.

Еврокомисарят Дидие Рейндерс постави Западните Балкани сред първостепенните задачи пред Европейската комисия. В общ интерес е да се ускори разширяването на ЕС. Трябва да започнем преговорите със Скопие и Тирана възможно най-скоро и преди края на френското председателство на Съвета на ЕС (до края на юни - бел. кор.), добави той. Откритите двустранни въпроси между България и Северна Македония трябва да бъдат решени с предимство. ЕК подкрепя двете страни в търсенето на необходимите решения, допълни еврокомисарят.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1019 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Слава България!

2022.05.18 | 23:08

6
Спрете агресията срещу България, САЩ да ни пратят оръжия да се пазим от ЕС, системно ни разрушават и убиват.
Англичанин

2022.05.18 | 23:03

5
Мнозинството на гейовете и фашагите.

2022.05.18 | 22:46

4
ЕС ни дължи репарации за разрушенията и 3 милиона избити през последните 15 години.
ДПС

2022.05.18 | 22:40

3
Най-важно е малцинството.

2022.05.18 | 22:39

2
"Република Северна Македония направи всичко, което поискахме", а кои сте вие?
Кучук

2022.05.18 | 22:34

1
северно македонският национализъм е добър и европейски, българите сте свине и татари

Добави коментар

Водещи новини