Йордан Цонев: Мерките на правителството са удачни, ще ги подкрепим

share

Д-р Хасан Адемов е в добро състояние. Комуникираме с него непрекъснато. Хоспитализиран е. Това заяви в ефира на Нова телевизия Йордан Цонев, депутат от ДПС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

"Стаичката е малка, не можем да пазим разстояние, но доктор Адемов не е бил на работа от четвъртък. Не мога да кажа къде са се заразили другите двама народни представители", поясни още той.

Председателят на ПГ ГЕРБ д-р Дариткова също с положителна проба за коронавирус

Що се отнася до работата на парламента и направените тестове Цонев подчерта, че това не е лична, а институционална отговорност. "Ако НС спре да функционира, означава крах на държавността. Ние ще си платим тестовете. Не оповестяваме дарителските си кампании, освен на нашия сайт. Ще бъдем съпричастни с нашия народ. Бяхме решили не само увеличението, но и голяма част от заплатите си да бъдат дарявани. Въпросът за здравето на народните представители не е личен, а институционален", подчерта още той.

"Ще влизаме по групи и ще се регистрираме. Ще гласуваме по групи. Всеки ще седи в кабинетите си и ще комуникираме онлайн. За тези неща постигнахме съгласие за работа", уточни депутатът.

Коронавирусът в парламента отмени утрешното заседание за бюджета

Цонев заяви, че мерките за изменение на бюджета са удачни и те ще ги подкрепят. "Не знаем колко ще продължи тази карантина дали ще е 3 месеца или 6 месеца и също какви ще са пораженията върху бизнесите", допълни народният представител от ДПС.

Според него Фонд "Безработица" ще има достатъчно пари за първия месец, а за третия - той не може да прогнозира." Част от мерките с: фирмите да не плащат данък печалба за първите 6 месеца, по разчети това са 650 млн. лева. Втората мярка е по отношение на кредитирането, а там БНБ ще направи нужното. Търговските банки познават клиентите си и ще опитат да ги съхранят, а БНБ ще ги подпре като гаранция", обясни още Йордан Цонев.

"Подкрепяме тактиката на правителството", категоричен бе той.

 

"Нищо не може да се харчи от тези 10 млрд, лева държавен дълг без изменение на бюджета и конкретни мерки. Институциите трябва да бъдат единни в кризата. Правителството прави малка първа крачка, анализ и малко по-голяма втора крачка, има и един буфер  за следващите крачки", заяви още Цонев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини