БАН с оптимистични новини за развитието на коронавируса в България

share

Българската академия на науките (БАН) още повече ще подпомага България в борбата с коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

Към момента БАН и наши биолози и химици подмомагат дейностите на правителството и на Националния оперативен щаб, свързани с ограничаването на разпространението на коронавируса. "От днес обаче ще участваме с капацитет и експертиза в областта на математическото моделиране в биологията", съобщи на брифинг в Министерския съвет председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Той обясни, че учени от БАН работят с модели, които развиват в последните години, по програма в рамките на комуникационните и информационните технологии в областта на образованието, науката и сигурносттат. Целта е да използваме математически модели в областта на епидемиологията, за да можем да даваме прогнози как ще се развива занапред динамиката и процесите, свързани с разпространението на коронавируса, каза акад. Ревалски.

Предприетите мерки от правителството работят, което се вижда от изчисленията и прогнозите. Ако карантината се задържи, след 3 седмици ще имаме добри новини за намаляване на тенденцията, а след 3 месеца ще можем вече да се похвалим, че сме изчистили заразата", заяви на брифинг в Министерски съвет проф. Николай Витанов от БАН.

Но това ще стане при условие, че карантината не се пробие, заяви категорично проф. Витанов.

 

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини