Русия сваля с 11% цената на газа за България

share

Русия ще направи отстъпка от 11% за цената на природния газ за България. Това стана ясно след срещите на министъра на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев в Москва.

Намалението ще влезе в сила още от първи април. В момента по думите на премиера Бойко Борисов, България плаща почти двойно повече в сравнение с Германия за доставки на руски газ. Страната ни купува синьото гориво за 600 долара за 1000 куб.м., докато Берлин плаща около 330 долара.

Българската делегация проведе множество разговори с вицепремиера Игор Сечин и енергийният министър на Русия Сергей Шматко. Независимо от настроенията в руската преса, които обвързваха преговорите с отказа на България от строежа на АЕЦ „Белене“ по време на разговорите подобни претенции не са били изтъкнати. България и Русия са се договорили за изработване на срок, в който да бъдат изчистени всички взаимоотношения по въпроса. По думите на Делян Добрев става въпрос за 180 млн. евро, които трябва да бъдат доплатени от страна на България. През април работни групи на НЕК и „Атномстройекспорт” трябва да се срещнат, за да уточнят каква сума трябва да бъде платена от нашата страна.

На срещата представителите на „Газпром” са потвърдили интереса си и към изграждането на нова газова централа у нас. Идеята за такава мощност на площадката в Белене дойде заедно с отказа от строеж на втората ядрена централа.

Водещи новини

Още новини