Делян Добрев: ДКЕВР ще се съобрази с отстъпката за газа

  • 03 април 2012 13:35

  • 724
  • 0
Делян Добрев: ДКЕВР ще се съобрази с отстъпката за газа
© Булфото

Спекулациите, че България ще плаща глоби след 1-2 месеца заради неизпълнение на газови разпоредби на Европейската комисия /ЕК/, са неоснователни, коментира пред журналисти в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:. До момента няма заведено дело срещу страната ни, а сме на етап съдебна процедура, обясни той.

Бившият еврокомисар Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 предупреди наскоро за евентуални санкции за София заради неизпълнение на изискването на ЕК за либерализация на газовия пазар, залегнало в газова директива. Министър Добрев призна, че има стартирала наказателна процедура за нарушение от три години, като пречката за изпълнение на европейския регламент са били някои конфиденциални клаузи в транзитните договори. В края на миналата година България е получила разрешение от Газпром и в началото на 2012 г. договорите са предадени на ЕК.

Заедно работим по това кои клаузи ни възпрепятстват и в каква посока те трябва да бъдат променени, посочи Добрев. Той е оптимист, че страната ни ще спази крайния срок и ще коригира неизпълнението на изискването на Брюксел, за да не се стигне до дело. Дори и да стартира обаче дело, процесът щял да отнеме години, преди съдът да реши дали да ни санкционира. По думите на министъра, не се знаело и дали въобще решението ще е в посока на глоба за България. В рамките на няколко месеца трябва да бъдат променени клаузите на тези договори, отбеляза Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Той коментира и решението на ДКЕВР за по-висока цена на тока и парното с около 13 процента, докато в същото време в Москва беше договорено 11 на сто намаление на цената на природния газ. Според него регулаторът ще вземе предвид всички промени в обстоятелствата и по този начин ще изчисли колко да струват електричеството и парното. Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: обаче напомни, че в крайна сметка не министърът, а независимият регулатор определя цената и не се ангажира дали тя със задна дата трябва да бъде намалена.

Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: участва в седмото заседание на Съвета за обществени консултации към парламентарната комисия по европейските въпроси.

Последвайте канала на

БТА
724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини