Бойко Борисов: Дружбата ни с Русия трябва да е прагматична

  • 28 март 2012 20:37

  • 6000
  • 15
Бойко Борисов: Дружбата ни с Русия трябва да е прагматична
© Булфото

Дружбата ни с Русия трябва да бъде прагматична, на базата на сметките.

Това каза премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г пред журналисти по повод прекратения проект за строежа на АЕЦ "Белене".

По думите му, руснаците много преди нас са влезли в капитализма и действат изключително прагматично, когато става въпрос за цена. "Например Германия купува газа от Русия за 330 долара, ние за 600 долара, надявам се на преговорите, които ще проведем, да намалим тази цена, за да може отново да говорим за българо-руски приятелски отношения. Надявам се президентът Путин след нашия разговор да направи необходимото, компаниите в Русия да направят това, което са направили за германците. Нищо повече не искаме. Всяка година 1.2 млрд. лв. излизат от България, толкова плащаме за газа. Когато говорим за цената на газа и за това колко е ефективен един газопровод, трябва да се има предвид и какво дава всеки българин за тези проекти. Ако бяхме построили по начин, по който беше конструиран проектът „Белене”, той минава над 20 млрд. лв.", добави Борисов.

"Самите руснаци много пъти са казвали, че струва 6 млрд. евро, това са 12 млрд. лева, ако се вземат на кредит тъй като ние нямаме тези пари, 10% лихва, това са 1,2 млрд. лв. лихва на година, като се сумира за 6-7 години строителство на съответните блокове, отиват над 20 млрд. лв. и 1 млрд. за електропреносна система – 21 млрд. лв., кажете откъде да ги вземем? А, всички рискове са за България. Аз лично не мога да поема такъв ангажимент", подчерта премиерът.

"След като не можахме, заедно с президента Путин търсихме голям стратегически инвеститор, той се съгласи, че е по-добре да го вземем, да го доплатим, да отидем на „АЕЦ Козлодуй”, където и без това са 5-ти и 6-ти руски реактори, до тях слагаме 7-ми и 2+, и с това приключваме тази тема. Ние и сега изнасяме ток, защото освен това имаме вече огромни мощности възобновяеми източници – соларни паркове, ветропаркове, водни централи, биомасата става изключително важна”, каза още Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6000 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
Бля бля

2012.06.21 | 20:34

15
"Например Германия купува газа от Русия за 330 долара, ние за 600 долара, надявам се на преговорите, които ще проведем, да намалим тази цена, за да може отново да говорим за българо-руски приятелски отношения." Абе ти си давай гъза на САЩ, и отстоявай техните интереси пък после искай компенсации от Русия, ще има да си чакаш Тикво заспала! А това че Германия плаща $ 330, не можеш ли да помислиш малко бе малоумник, че е нормално за най-силната и може би с най-голямо потребление страна да има по ниски цени, защото ползват отстъпки...ти да не мислиш българите за малоумници. И честно казано смятам, че за България е по-добре да има по-близки отношения с Русия, отколкото да робуваме на САЩ, която воюва с целият свят и след нея само разруха остава. Но нека продължава в тази посока и такъв ще ни го сложат руснаците и с право!
ГЕРБ-ТУМОРА НА БЪЛГАРИЯ!

2012.06.21 | 20:33

14
Когато дойде на власт преди три години, Борисов завари договор за строителство за 4 милиарда евро, германски инвеститор за 49% от централата и френска банка, която се беше ангажирала да осигури финансирането. Първо беше изгонен немският инвеститор, после френската банка, накрая заради селските тарикатлъци на премиера, българските граждани бяха натоварени с плащане на милиарди, без да получат нищо насреща. Какви са загубите? Вече вложени 1.8 милиарда лева по думите на премиера. Ще си доплатим поръчания реактор или поне 1.6 милиарда от стойността му - отново по думите на премиера. Срещу тези суми няма да имаме реактор, а купчина железа. Теорията с преместването му в „Козлодуй" е нелепа, защото само получаването на необходимите разрешения за инсталирането му ще отнеме няколко години, а след това би трябвало да правим инвестиции в площадка. Такава вече има в Белене, но тя пък няма да се използва. А дотогава реакторът ще бъде технически остарял. Изграждането на газова станция в Белене е нелепо - защо на тази пригодена за друго и скъпа площадка, с каква мощност, на каква цена, с каква себестойност на тока, с какви средства - всички тези въпроси няма защо да се задават, защото никой няма намерение да им отговаря. Ще си платим също и за поръчания в английска банка икономически анализ за Белене, макар че още не сме получили резултатите. Впрочем той така или иначе беше излишен, защото подобни анализи вече бяха направени. Но това не пречи да си платим. Дотук всеки български гражданин, заедно с децата и пенсионерите, ще си е извадил от джоба по около 550 лева, за да няма нова атомна централа. Но това не е всичко - само след няколко години България ще се превърне в нетен вносител на електроенергия - това ще влоши силно търговското ни салдо. Електроенергията в България ще поскъпва бързо и цените ще надминат тази в съседните страни, от които ще внасяме. Унищожаваме с лека ръка последният останал в икономиката високотехнологичен и експортен отрасъл. Заедно с прилежащия му дял в науката и висшето образование. Какво печелим - глупостите на Борисов, радостта на онези, които започват да се занимават с внос на електроенергия и празните портфейли на хората, които ще трябва да плащат за тази политика. За пореден път в България вземат връх тези, които разрушават, а не тези, които създават. Нека не се чудим после защо сме там, където сме. Да ни е честит Борисов - на изплащане и за дълъг период. Предлагам вместо референдум за ядрената енергетика, да направим референдум за това Борисов да носи наказателна отговорност и да не се крие зад Министерския съвет.
Лъжливото овчарче

2012.06.21 | 20:33

13
Пожарникарят сам си е виновен, че вече никой не му вярва. Той лъжеше и продължава да лъже до забрава по кабеларките, прави народа на идиоти и будалка дори собствените си привърженици. И дори, случайно, той да каже някоя истина, пак никой няма да му повярва. Като на Лъжливото овчарче. Дето се казва, пожарникарят е жертва на собствената си глупост!
Радо

2012.03.30 | 00:33

12
Очаквам бум на продажби на газени лампи и свещи ако някой си мисли че АЕЦ Козлодуй и Вецовете ще изкарат повече от 10-12 години жестоко се лъжат. Повечето централи са към края на живота си а запасите от въглища едва ли ще ги има вечно. Имаше един човек в предишното Правителство Ахмед Доган го раздаваше хидроинжинер а сега имаме един пожарникар който се прави на атомен инженер. Върти един реактор като на руска рулетка накрая ще си го закара в Банкя за спомен. За това икономиката е зле имахме земеделие сега внасяме всичко после ще стане така и с тока от най големи износители ще станем най големи вносители. Затова и безработицата ни е най голяма нищо ново не се строи само кърпежи като издъхнат всички централи братята роми няма да простят на кабелите сигурно вече са наточили зъби. Май ми струва че нашият мил премиер след като му бият шута на следващите избори ще го вземат на работа в ЦЕРН да им разбива атомите във колайдера .
Кик

2012.03.30 | 00:33

11
Много разбираш ти Радо... Чети добре, помисли и после пиши! 300 долара газа в Германия а 600 долара в България. Какво да говорим повече. Откъдети и да внасяме ток цената за потребителя ще е същата ако не и по- евтин. АМИН.

2012.03.30 | 00:33

10
АЕЦ Козлодуй има лиценз до 2017. След това трябва руснаците, хората, които са го строили, да решат дали могат да продължат експлоатацията му или не. А познайте от три пъти какво ще се случи тогава. Та ние тази зима спряхме износа на ток, защото "било студено"?! Не, тази зима си беше напълно нормална зима, а не "втора есен"! Та ние още тази година ще почнем да ВНАСЯМЕ ток, след като 30 години бяхме регионален енергиен лидер! Нищо, нали Боко ще папка. И Цвети (Бориславова) - и тя ще папка. А пък българите - майната ни - и ние ще папкаме, само че курец ще папкаме. Вече ограбиха каквото ограбиха, не сме им нужни, спокойно могат да си живеят като царе в някоя африканска държава. То не че ние не сме такива де, ама такъв е израза...

2012.03.30 | 00:33

9
А бе аз ли съм малоумен, или Боко? В Австрия дават ипотечни кредити на 3%, а той ще взема 12 милиарда на 10 процента. Ще взема и аз да стана министър-председател, Като уредя два такива кредита още две поколения от рода ми ще са милиардери.

2012.03.30 | 00:33

8
Това ипотечен кредит ли е бе тъпанар малоумен, говорим за милярди тук, такава маса пари се дава точно за 10% лихва, иначе няма да им е изгодно да ни я дадат, без значение от кой я вземаме, като ви гледам какви тъпи овце говорите срещу Борисов ми става лошо, баси олигофрените, а това е първият човек, който прави нещо за България от десетилетия насам, само последният месец, оправи няколко хиляди работници от Кърджали, Миниорите, от парит бонусите дето са се върнали, спаси деца с редки заболявания и като гледам назад мога да броя с десетки случаи, сега не иска да направи една супер лоша сделка и мисли за алтернатива, която е супер добра, а предишните управляващи, щяха да вземат газа и да се чудят после как да връщат парите и щяха да ни вкарат в такива дългове, че щяха да ни пратят на оня свят, ей Борисов ако не ни управляваще в тая МЕГА КРИЗА, дето такава криза не е удряла светът близкото столетие, щяхме да го издухаме като Гърция, дето в момента им се иска да излязат от ада, Гърците винаги са били 20 години пред нас, а благодарение на Борисов, в момента ние сме по добре от Гърците, имате ли идея какво значи това бе, глупаци, Гърците да са по зле от нас, ние да сме по добре от тях, давате ли си сметка, какво значи това, при положение, че винаги ни водят с години развитие и икономика, благодарете се на Борисов, че ако не беше той а беше Сер-Гей, сега щяхме да сме като Гърция и да не знаем, къде се намираме !
watsh

2012.03.30 | 00:32

7
Поредното Безумие 60 мил. лева за windows 8 ще отдели държавата

2012.03.30 | 00:03

6
Германия купува газта на 330 $ , защото има съвместни енергийни проекти с Русия , и забележи - изпълнени и функционират , а Газпром притежава дял в газопреносната система на Германия . Пропусна да споменеш и посредниците които надуват цената на газта за нас. Що се касае предложението за заем с лихва 10% , няма да лошо да споменеш за заема които Дянков ще вземе от МВФ и под какви лихви !? Забрави да кажеш и цената на енергията която идва от "огромните" мощности от възобновяеми източници – и че без подписа на Цветелинка Бориславова , не тръгва нито един ВЕИ проект. Бойкооо...Бойкоооо.... преди си мислех че си тъп , но сега окончателно се убедих че просто нагло лъжеш ... БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
MERKEL

2012.03.30 | 00:01

5
Цялата герберска мафия трябва да знае че този път българското общество ще застане като един и няма да допусне ново повишение на цената на тока! АКо трябва ще има бунтове ако трябва гражданско неподчинение но на герберите ще им се прииска да бъдат на мястото на комунистите пред 97 година които се измъкнаха само с уплаха! Тия ще ги избием с камъни. Милост няма да има! Това управление на глупостта и простотията откакто е на власт ни докара до тотално обедняване съсипване на икономиката и фалит на малкия и среден бизнес. Само олигарсите и монополите просперират при герберите! От както Борисов управлява стана следното: Цената на тока се увеличи с 4% В момента Борисов подготвя ново увеличение с близо 8% на цената на тока! Цената на газта скочи с 60%! В момента Борисов иска ново 27% увеличение! цената на дизела и бензина удари рекордна в историята на Б-я цена! Лукойл печели милиарди. Цената на захарта скочи с 80%! Цената на храните скочиха със средно 20% Цената на живота-инфлацията е общо 10% Студентските такси бяха увеличени от ГЕРБ с 50%! Доходите ЗАМРАЗЕНИ А ЗАПЛАТИТЕ -НАМАЛЕНИ!
e

2012.03.29 | 23:53

4
Подател: evgeni slavkov До: PRIMEMINISTER@GOVERNMENT.BG Относно: S Glavni Bukvi Дата: Четвъртък, 2012, Март 29 20:11:51 EEST Ако е Бойко,е да е Борисов!!! Премиер-Генерале,при тебе случайности и съвпадения сигурно не съществуват.Един Въпрос с подточки ако обичаш,Моля.Защо ти получаваш толкова Устойчива Амнезия ,та чак сега се сети,че цената на Газът е два пъти по-скъпа от тази на европейските потребители?????? .Може би се страхуваше да Накърниш руските Интереси и въпроса досега не бе повдиган ????? Може би не знаеше ????? Може би не те интересуваше ????? Или може би сега се Размирисаха АБВ-Изпаренията ????? До тук Един Въпрос с 4 подточки и Всичките с много въпросителни .Не мислиш ли,че основните проблеми си стоят,а именно ИЗБОР НА ДОСТАВЧИК в Двата географски Спектъра-Ядрено гориво и Газификация с Дългосрочен Подсмисъл ???? Още пет Питанки,за които в Тълковния Речник няма Разяснение .Хем Бойко,хем Борисов,освен турските сери,али за Облъчване на народа да вземеш пак да идеш на гости у Нешка Робева,та да запълваш пак Новините с Рязане на "Благополучие" и да не разчиташ на медиите да отразяват световните катаклизми за оформяне и твоят Облик,че някои ще те те избере пак на следващите избори на принципа на Сравнението.Едно е сигурно и то е ,че "Нападки", "Опозиции" и "Конфликти" НЕ ИГРАЯт ЗНАЧеНИЕ,но Същността е да се Получава Онзи Фокус-Мокус,които ти е добре Известен,чак и на Астор Скрихте шапката вие от АБВ-то. Вярно е Това,което казваш,че си Фокусник.Да са живи и здрави Бабичките и такива,като Вежди Рашидов ,които те канонизират в БГ-Мащаб.Що се отнася за Външния Фактор,ти винаги се Подмиваш за да се Изпълва принципа на Които си закърмен :"Винаги готов". Остават ОЩЕ МНОГО ВЪПРОСИТЕЛНИ относно Български Енергиен Холдинг и "ПОДФИРМИЧКИ ЕООД".
ss

2012.03.29 | 18:33

3
Правете по над 500-600$ на месец, отделяйки по няколко минути на ден, докато сте пред компютъра у дома, в офиса, на път... За повече информация: http://cashonline.alle.bg

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини