Радан Кънев с коментар за доклада на ЕК

Булфото (архив)
share

Мониторингът е инструмент за защита на правата на българските граждани, с който да им гарантира европейски стандарти на законност и справедливост.

Това беше първият коментар на евродепутат Радан Кънев по представения днес в Страсбург доклад на ЕК за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. "Въпросът не е псевдозащитата на националната чест с отпадането или не на механизма за сътрудничество и проверка. Единственото, което има значение е дали българските граждани имат съдебната защита, сигурността и преди всичко - гаранциите за справедливост, които са право на всеки гражданин на ЕС. Независимо какво казва Жан-Клод Юнкер, ние знаем, че това не е така", заяви Кънев, съобщиха от пресцентъра на евродепутата.

"Затова е много важно какво следва, какви гаранции имаме като българи и европейци. Към момента имаме една препоръка от Юнкер към Урсула фон дер Лайен да свали мониторинга за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност", добави той.

"Предстоящите дебати в ЕП трябва да гарантират на българите, че Европа не ги изоставя на произвола и корупцията. Той трябва да покаже на всички европейски граждани, че европейските институции не абдикират от отговорността си да гарантират законността и справедливостта. Задължително е да влезе в сила ефективен механизъм за върховенството на закона във всички държави-членки на ЕС, независимо дали един или друг лидер иска да прикрие колко е корумпирано управлението му", завърши позицията си Радан Кънев.

Водещи новини

Още новини