Цвета Караянчева ще поеме ротационното председателство на ПАЧИС

Булфото (архив)
share

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще поеме от името на българския парламент ротационното председателство на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) на 53-ата Генерална асамблея на организацията, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Форумът, чийто домакин е азербайджанският Милли Меджлис, ще бъде на 20 и 21 юни 2019 г. в Баку. В него ще участва и председателят на парламентарната Група за приятелство България – Азербайджан Хамид Хамид. 53-ата Генерална асамблея на ПАЧИС ще бъде открита на 20 юни 2019 г. от председателя на Националното събрание на Азербайджан и ротационен председател на организацията Октай Асадов.

Обръщение към парламентаристите ще направи президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще поздрави участниците и гостите на Генералната асамблея и ще участва в нейната работа. В рамките на форума Цвета Караянчева ще има среща с председателя на азербайджанския Милли Меджлис Октай Асадов. На 21 юни 2019 г. преди закриването на 53-ата Генерална асамблея на ПАЧИС председателят на азербайджанския парламент ще предаде председателството на организацията на Цвета Караянчева.

Председателят на Народното събрание ще направи изказване пред парламентаристите, в което ще очертае приоритетите, по които ще работи България като председател на ПАЧИС. България е сред страните-учредителки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество и е ангажирана активно в процесите за реформиране и адаптиране на организацията към съвременните предизвикателства. Страната ни ще бъде председател на Парламентарната асамблея на ПАЧИС през втората половина на 2019 г. През ноември в София ще бъде организирана 54-ата Генерална асамблея на организацията.

Водещи новини

Още новини