Марияна Николова: Анализ ще реши дали да има пак поделение на Агенцията за закрила на детето във Варна

Булфото (архив)
share

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова каза по време на парламентарния контрол днес, че след анализ на административния капацитет ръководството на Държавната агенция за закрила на детето ще прецени възможността да бъде възстановено териториалното ѝ поделение във Варна.

Тя отговори на въпрос на народния представител Таня Петрова, която посочи, че до януари 2016 г. във Варна е имало такова поделение на Агенцията към Главната дирекция "Контрол по правата на детето", отдел "Мониторинг и контрол-Северен", след което седалището на отдела е преместено в Русе и сега във Варна има изнесено работно място с няколко служители към отдела. Депутатът информира, че децата на Варна и региона са над 100 000, и изтъкна необходимостта от възстановяването на териториалното поделение на Агенцията в града заради нарастващия брой на населението на област Варна.

Вицепремиерът посочи, че обединяването на двата отдела във Варна и Русе не е нарушило работата по закрилата на правата на децата. Работещите в офиса във Варна правят ежедневни консултации, те са разпознаваеми и търсени на областно ниво, изтъкна Николова.

Същевременно тя отбеляза, че увеличаването на числеността на население в областта се следи от държавната агенция. Сега се прави анализ на административния капацитет на структурата на агенцията, включително и на звеното във Варна, според резултатите от този анализ ще бъдат предприети съответните управленски решения, които да отговорят на предизвикателствата, заяви вицепремиерът.

Водещи новини

Още новини