Цветанов в Букурещ: Цяла Европа осъзнава сериозните заплахи от хибридната война

Народно събрание
share

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и ръководена от него делегация на Народното събрание участва в Четвъртата среща на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол в Букурещ днес, съобщиха от пресцентъра на парламента.

В делегацията на българския парламент участват още председателят на  Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения Димитър Лазаров и Мустафа Карадайъ, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Комисията за контрол над службите.

По време на срещата бяха изслушани ръководството на Европол и Европейският надзорен орган по защита на данните, Европейският център за киберпрестъпност и европейският комисар за Съюза за сигурност Джулиан Кинг. Доклад за дейността на Управителния съвет на Европол за периода септември 2018 г. - февруари 2019 г. представи новият председател на Управителния съвет на агенцията Виктор Вили Апреутесей. В качеството си на представител на СГПК Цветан Цветанов изнесе доклад за участието си в срещите на Управителния съвет.

По време на дебата Цветанов коментира темата за заплахите от хибридната война като отбеляза, че ако само преди години балтийските държави са били единствените притеснени от този феномен, сега цяла Европа осъзнава това сериозно предизвикателство пред сигурността и демокрацията. Председателят на вътрешната комисия подчерта, че демократичните общества са особено уязвими поради принципите за свобода на словото, но именно, за да съхраним тези свободи, които са естествена част от ежедневието на европейците, трябва да търсим начини за превенция и противодействие на хибридната война и фалшивите новини. Цветан Цветанов окуражи Европол да провери как в съгласие с мандата си на европейска агенция може да подпомогне националните правоприлагащи органи в тази трудна задача.

 

Водещи новини

Още новини