НС вдигна праговете за преференции на парламентарни и евроизбори

share

По-високи прагове за преференциите на парламентарните и европейските избори гласуваха депутатите на второ четене с промените в Изборния кодекс.

Предложението бе дискутирано близо три часа. Едва след 19 ч. се стигна до деликатния въпрос за прага на преференцията, който от 7 – 8 хиляди гласа се покачва до над 100 хиляди – нещо трудно постижимо, за да е ефективно.

Според действащото законодателство в изборите за национален парламент квотата за избор с преференция е 5%, а за европейски парламент – 7%. Предложението на ДПС за преференциите предвижда те да са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от районната избирателна квота.

От ПГ "Обединени патриоти" заявиха, че ще подкрепят евентуално президентско вето по темата. Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ "Обединени патриоти", заяви по време на дебата, че няма да подкрепят отменянето на преференциите. "Ще гласуваме против направените предложения", увери той.

Явор Божанков от БСП заяви, че с предложението на ДПС тотално се обезсмисля преференцията заради завишаването на квотата, необходима за разместване на листата. По думите му, ако досега в област Велико Търново за един кандидат за депутат са били нужни около 2000 – 3000 преференции, то с новите изисквания, биха били нужни 15 000, а за евродепутат – над 150 000 преференции.

Антон Кутев определи предложението на ДПС като "отказ от преференции" и "груба политическа грешка".

Александър Симов продължи като изтъкна, че посегателството срещу преференцията е "политическо престъпление". "Социалните мрежи се вълнуват, хората протестират, а тук моите колеги от ГЕРБ са си намерили други по-интересни занимания", коментира Симов. Той се обърна към колегите си от ГЕРБ с думите: "Вашата най-голяма парламентарна звезда е преференциален кандидат – говорим за Спас Гърневски, ако прецакате него, кой всеки петък ще чете декларации срещу безбожните комунисти?".

Избраният с преференция Спас Гърневски от ГЕРБ защити промяната на правилата.

Хамид Хамид защити предложението като изтъкна, че този начин на изчисляване на квотите е европейска практика, прилагана в страни като Холандия и Австрия.

Съпартиецът му Йордан Цонев определи преференцията не като "гласуване за личности", а като "най-ярка форма за контролиран, корпоративен вот". Той заяви, че от самото начало от ДПС са против преференцията и ще продължат да бъдат против нея докато тя не бъде ликвидирана.

Народните представители решиха още преференцията в бюлетината да бъде отбелязвана с поредния номер на партията, с който е регистрирана в избирателната листа, плюс 100, съобщи БТВ. Редакционното предложение бе направено от председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

Депутатите отхвърлиха предложението на народните представители Йордан Цонев и Хамид Хамид във всяка секционна избирателна комисия да се поставят камери за онлайн наблюдение.

Водещи новини

Още новини