ГЕРБ, ОП и "Воля" с коментар за промените в Изборния кодекс

  • 14 февруари 2019 08:51

  • 954
  • 0
ГЕРБ, ОП и "Воля" с коментар за промените в Изборния кодекс
© Кадър: БНТ

Целта на тези промени е да подобрим избирателния процес. Защото в момента има една неравнопоставеност между избраните, тъй като първия може да влезе с националната или общинска квота от 10 000 гласа, а пък преференцията да е 1000 гласа. Това е правният мотив, но предстои да видим какво ще се случи по време на гласуването днес в пленарна зала. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ народният представител от ГЕРБ и член на правната комисия в парламента Мария Илиева.

По отношение на това да отпадне забраната за оповестяве на резултатите от изборния ден Илиева посочи, че този дебат не е приключил, тъй като все още присъстват и двете гледни точки. Според нея идеята е да няма привилегировани медии, тъй като през социалните мрежи всяка медия може да качи резултатите от вота под някаква форма без след това да носи наказателна отговорност.

На въпрос, свързан с предложението на "Воля" да бъде въведено видеонаблюдение по време на изборния процес, депутатът от ГЕРБ смята, че тази идея е по-скоро нереализируема.

,,Какво би се случило, например, ако една камера спре да работи? Как ще убедим хората, че в конкретния случай няма манипулация? Има и нещо друго – тук става въпрос за 24 000 часа запис. Кажете ми, кой ще има физическата възможност да седне и да изгледа 12 000 записа с продължителност час или два?'', попита Илиева.

От своя страна народният представител от Обединените патриоти и зам.-председател на правната комисия Християн Митев заяви, че с настоящите промени в Изборния кодекс се цели да бъде предотвратен също така корпоративният и контролиран вот.

,,Преференциалният вот ще се определя на база национална или общинска квота. Досега 7% беше преференциалния вот от всички гласове, подадени за кандидатската листа на съответната партия'', поясни депутатът.

,,Ние от "Обединени патриоти" сме против отпадането на оповестяването на данните в изборния ден, защото по този начин се обезсмисля денят за размисъл и може да повлияе на избирателите, тъй като хората вярват повече на медиите, отколкото на социологическите агенции. Може би трябваше да се затегнат повече правилата, отколкото да отпадат'', сподели Митев.

,,Изглежда някой се страхува от тези преференции. Ние нямаме никакви притеснения от кого ще бъде изместен, тъй като според нас във всяка листа трябва да има хора, които трябва да бъдат достойни. Нека да се даде право на българските граждани да гласуват за личности, които са се доказали, а не такива, които влизат в Европейския парламент и никой не знае с какво се занимава'', заяви от своя страна народният представител от "Воля" Кръстина Таскова.

По темата с видеонаблюдението тя обяви, че е необходимо да има техническа обезпеченост, за да няма проблем с която и да е камера.

,,Когато бъде подадена жалба, винаги ще може да бъде проверен записът и да се види дали всичко е редно'', аргументира се Таскова за нуждата от камери.

Относно темата с отпадането на оповестяването на данните в изборния ден Таскова изказа мнение, че е неприемливо да се променя законът.

,,Неприемливо е да се променя законът. Това се прави единствено с цел манипулация на обществото и разни внушения за победители, втори, изпреварващи...'', допълни депутатът от Воля.

Последвайте канала на

Владимир Василев
954 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини