Илияна Йотова: Здравето на работещите е заложник на пазарни механизми (снимки)

Пресцентър Президентство
share

Здравето на работниците се превръща в заложник на пазарни механизми и конкуренция между предприятията и фирмите. Стремежът към качествени условия на труд отстъпва пред стремежа да се съкратят разходите на фирмата. Това е заявила вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщиха от прессекретариата на президента.

По покана на Факултета по обществено здраве при Медицински университет - София, вицепрезидентът е изнесла публична лекция за съвременните предизвикателства пред трудовата медицина днес.

В окото на бурята, в годините на най-тежката икономическа и финансова криза, високите нива на безработица унищожиха дори разговора за безопасен труд в много отрасли, е отбелязала Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е заявила, че заради икономическия и финансов крах работните места на всяка цена са изместили достигнатите права от европейските граждани за безопасен труд. "Игрите на глада" характеризират немалка част от българското производство. Шивачките у нас често се сравняват със шивачките в Камбоджа заради лошите условия на труд и ниското заплащане", е изтъкнала вицепрезидентът.

По думите на вицепрезидента инцидентно се повдига въпросът за условията, при които работят българите в чужбина, особено сезонните работници. "Феноменът "съвременно робство" е все по-чест в ежедневието дори на развитите икономики", е отбелязала Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е обърнала внимание на т. нар. модерни болести, до които води на пръв поглед невинна форма на експлоатация. При по-квалифицираните професии, благодарение на технологиите, работодателите имат 24-часов достъп до своите служители и изискват от тях извънреден труд, без допълнително заплащане. Липсва обществена дискусия за развитието на трудовата медицина в условията на четвъртата индустриална революция, е отбелязала Илияна Йотова.

"В ЕС има глад за трудови медици", е отбелязала вицепрезидентът и е посочила, че в България и Румъния на 100 хил. работещи има под 10 специалисти. За сравнение - на 100 хил. работници над 40 специалисти по трудова медицина има в Италия, Латвия и Финландия.

Илияна Йотова е заявила, че в България все още няма достатъчно атрактивни условия, за да могат младите лекари да избират като своя специалност трудовата медицина.
 

Водещи новини

Още новини