ЕК започнала процедура срещу България заради Агенцията по вписванията

share

Не само получените бонуси са довели до уволнението на шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова, а започналата наказателна процедура срещу България заради блокираните вписвания на чуждестранни търговски дружества.

Това се разбра от изявлението на министъра на правосъдието Диана Ковачева. По думите й има писмо до ЕК, изпратено от бизнес сдружение под името "Европейско обединение по икономически интереси "Рибарица". То е сезирало Европейската комисия за неуредиците в Агенцията по вписванията с конкретна информация за голяма европейска фирма. От писмото до ЕК са видни проблемите, с които се сблъскват европейските дружества в опит да се впишат в Търговския регистър, пише Dnevnik.bg.

Според запознати наказателната процедура срещу България е истинската причина, която е разгневила премиера Борисов, с когото министър Ковачева е съгласувала уволнението на Николова.

Новият директор Юлиян Митев, който представи себе си като експерт без политически ангажименти, се ангажира да подготви незабавно обществената поръчка за софтуера и да въведе ясни правила в агенцията, включително и за оценките за допълнителното материално стимулиране.

Водещи новини

Още новини