Юлиян Митев е новият шеф на Агенцията по вписванията (обновена)

  • 20 февруари 2012 16:31

  • 3179
  • 1
Юлиян Митев е новият шеф на Агенцията по вписванията (обновена)
©

Юлиян Митев е новият директор на Агенцията по вписванията. Това съобщи на пресконференция министърът на правосъдието Диана Ковачева.

По-рано днес стана ясно, че изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова е освободена от поста. Причината за смяната й са лошите резултати от одита на институцията, който приключи в петък, както и поредния скандал с раздадени бонуси.

Бившият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова си е писала сама на себе си допълнително материално стимулиране в размер на около 48 хил. лв. за 2011 г., по данни на доклада на „Инспектората” в Министерство на правосъдието. Това съобщи министърът на правосъдието Диана Ковачева. Парите са разпределени от юни до декември 2011 г.

Множество сигнали получавахме през последните месеци за нарушения в Агенцията по вписванията – каза Ковачева. Това са данни на първата проверка на „Инспектората” в Министерство на правосъдието и решихме да не чакаме проверката на одита, преценихме, че има основание за смяната на Виолета Николова. Решението вземам аз, което премиерът потвърди – допълни Ковачева.

Две са основните причини за това решение. Първо – били са написани десетки хиляди левове допълнително материално стимулиране (ДМС). Нередно е, че изпълнителният директор си е позволил сам на себе си да си пише таков допълнително материално стимулиране (ДМС), без съгласуване с министъра – посочи Ковачева.

В края на март ще приключи одитът и ще направим заключението. Смятаме, че е недопустимо да пишеш сам на себе си допълнително материално стимулиране, допълни тя.

Втората причина е незадоволителната работа на агенцията. България в момента се намира в наказателна отговорност и процедура, защото не е разработен софтуер и фирмите не могат да се вписват в Търговския регистър. Подаден е и сигнал към Европейската комисия. Много неприятна ситуация – посочи Ковачева.

На въпрос какво е било обяснението на Николова, министърът каза: „Обяснението е, че тя има право сама на себе си да си пуска ДМС-та.
25% от всички средства, които постъпват като санкции и други приходи, могат да бъдат разпределени за подобряване на материалната база, за обучение и за ДМС", каза още правосъдният министър.

Последвайте канала на

3179 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
skol

2012.02.28 | 22:33

1
Досега разбрах едно, глобите в България се раздават като ДМС, чудя си глобите от КАТ къде отиват :). Във време на криза (която проповядват управляващите) ГЕРБ си раздават държавни пари като за последно :). И каквото и да ми говорят управляващите, за мен истината е само една. Бойко налага кумунистически режим отново. Всичко да се ръководи от един човек. Няма действащо народно събрание. Крайно време е в България депутатите да са 100 човека (ако и те не са много).

Добави коментар

Водещи новини